Люлякова торта


Продукти:
за желатиновият слой
  • 400 мл вода
  • 100 г захар
  • 10 г желатин
  • 1 шепа люляков цвят + още клонки 
  • листенца маточина (мента)
  • 1 резанче лимон
  • 1/2 щипка сол
  • лилава хранителна боя

за белият крем
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 100 г бял шоколад
  • 13 г желатин
  • 300 мл течна сладкарска сметана
  • лилава хранителна боя

за блата
  • 1 яйца
  • 60 г кисело мляко
  • 50 мл олио
  • 100 мл топло кафе
  • 175 г захар
  • 150 г брашно
  • 1 с. л. (25 г) какао
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч. л. бакпулвер


Приготвяне:
Желатинът се залива с 40 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Измитите цветчета на люляка се заливат с 400 мл вода. Прибавя се лимона и се слага на котлона. Щом заври се изключва и се оставя на огъня около 1-2 минути. Прецежда се и се отделят 350 мл течност. В нея се поставя захарта и на върха на клечка за зъби от лилавата боя.  Добавя се и желатина и се бърка до разтварянето му. Накрая се поставя и солта. 
В кръгла кексова форма се налива 1/3 от течността.  Оставя се в хладилника да стегне.

Върху желатиновият слой се нареждат люляка и листенцата маточина (мента). Налива се останалата 2/3 от желатиновата смес. Формата отново се поставя в хладилника. 


Докато стяга желатиновият слой се приготвя белият крем. 
Желатинът се залива с 40 мл студена вода и се оставя да набъбне. 
Жълтъците се разбиват със захарта и млякото. Поставят с на котлона и преди да заври сместа се отместват. Бъркат се постоянно. Прибавя се дребно нарязаният шоколад и се разбърква до неговото разтваряне. Добавя се желатинът и сместа се оставя да се охлади. (трябва да е леко топла). 
Сметаната се разбива на ръка с тел и като започне леко да се сгъстява се прибавя към млечната смес. По желание сместа може да се оцвети леко с лилава боя. 
Изсипва се внимателно върху желатиновият слой. Формата отново се поставя в хладилника.


Следва да се приготви и блата за тортата. 
Захарта, брашното, какаото и двата вида сода се смесват в купа.
Яйцето, киселото мляко и олиото се разбиват в друга купа. Към тях се добавя кафето. 
Към течната смес се прибавя сухата и сместа се поставя в кръгла форма с размер 22 см. 
Пече се на 180 градуса 20 минути. 
Блатът се оставя хубаво да изстине върху решетка. 
След като е изстинал в средата се прави отвор с помощта на чаша. 
Блатът се поставя върху белият крем. 


Формата се поставя в топла вода (не гореща) за секунди и като видите, че крема се отлепя от стените, веднага се изважда от водата и тортата се обръща върху поднос.


Да ви е сладко! 

Коментари