Продукти:
- 800 г бутер тесто
- 20 бр. еклери
за крема
- 5 жълтъка
- 70 г царевично нишесте
- 30 г брашно
- 220 г захар
- 1 л прясно мляко
- 3 ванилии
- 250 мл течна сладкарска сметана
- 200 г карамелен сос
Приготвяне:
Моето бутер тесто беше цяло парче, което разделих на две, с размери 28/26 см.
Всяка част се слага върху хартия за печене и се надупчва с вилица, без да се пропускат и краищата.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, 25 минути.
Оставят се да изстинат.
Жълтъците се смесват със захарта и се разбъркват. Добавят се брашното, нишестето и ванилията и се разрежда с част от прясното мляко.
Останалото мляко се поставя на котлона да заври.
Горещото мляко се налива постепенно към яйчената смес и отново се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване.
Изсипва се върху поднос. Покрива се със стреч фолио и се оставя на студено.
Студената сметана се разбива до твърдост.
Изстиналият крем се поставя в голяма купа и се разбива с миксер до пухкавост. Към него се прибавя сметаната и се хомогенизират.
Единият блат се поставя в поднос. Върху него се разпределя половината от крема. (по-лесно е, като сложите крема в пош с кръгъл накрайник).
Върху крема се поставя част от карамела, който е поставен в корнет.
Поставя се вторият блат, останалият крем и карамел.
Тортата се завършва с еклери.
Украсява се с ягоди.
В унисон с ароматните ягоди, еклерите напълних със следният крем:
- 200 г заквасена сметана
- 2 с. л. пудра захар
- 1 с. л. крем Оле ягода на д-р Йоткер
- 2-3 с. л. течна сметана
Коментари
Публикуване на коментар