Пирожки


Продукти:
за тестото

  • 500-550 г брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • 2 яйца - 1 белтък
  • 1 равна с. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 3 с. л. олио
  • 7 г суха мая

за пълнежа
  • сирене + 1 белтък
  • течен шоколад
  • ябълков мармалад
 

Приготвяне:
Брашното се пресява. В него се поставят солта и захарта, и се обърква. 
В брашното се прави кладенче и се слагат топлите млека, яйцата без единия белтък, олиото и маята. Замесва се меко тесто. В оглед на това, че яйцата са с различен размер, може и да е необходимо още малко тесто за доомесване.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло за 20-25 минути, само да си почине (отпусне). Тестото не втасва. 
Поставя се върху плота и без да се премесва се разточва на кора с дебелина 2-3 милиметра.
От тестото се изрязват кръгове с размер по желание, моите бяха 8 сантиметра. Правила съм ги и като тестото съм го нарязвала на правоъгълници, но тогава не ми се получават еднакви пирожки. Вие си преценете с каква форма ще изрежете тестото. 
След като кръговете са изрязани, се обръщат обратно, което е било отдолу на плота става отгоре и тогава се поставя пллънката. Това се прави с цел при прегъването на пирожката да се залепи тестото, за да не изтича плънката. 
И така...след поставянето на желаната плънка, пирожката се прегъва и краищата се притискат хубаво. Може оформената пирожка леко да се завърти върху плота. 

Пържат се в маслена баня на умерен огън. Изваждат се върху домакинска хартия. 


Остава само да добавите чаша ароматен чай и получавате сравнително бърза и много вкусна закуска. 
Желанието на всеки е изпълнено и усмивки греят на лицата за прекрасен ден! 


Да ви е сладко! 

Коментари