Маслен пай с плодове


Продукти:
за тестото

за крема
  • 250 мл прясно мляко
  • 30 г царевично нишесте
  • 80 г захар
  • 1 яйце
  • 80 мл течна сладкарска сметана
  • 1 ванилия
  • 40 мл ликьор Бейлис

за украсата
  • плодове


Приготвяне на тестото:
Брашното заедно със солта и бакпулвера се пресяват. Към тях се добавят захарта, жълтъците, яйцето, нарязаното на парченца студено краве масло и настърганата лимонова кора. Замесва се тесто, което в началото е на трохи, но след месене продуктите се обединяват.
Тестото се увива в стреч фолио и се поставя в хладилник за 1 час.
Разточва се върху хартия за печене, леко наръсена с брашно, с размер по-голям от формата, за да може да се издигне борд.  
Тестото се прехвърля във форма с подвижно дъно с размер 24 см. Ако нямате такава форма, 
тестото се поставя с хартията, за по лесно отделяне от тавичката. 
Останалото тесто се доомесва с около една шепа брашно. Разточва се и от него се изрязват цветенца и листа. Поставят се около борда, като се залепят с белтък.


Дъното на пая се надупчва с вилица, покрива се с хартия за печене и върху хартията се поставя боб. 
Паят се пече на 180 градуса с вентилатор 30 минути, като на 20-тата минута се покрива с алуминиево фолио. 
Оставя се напълно да изстине във формата и тогава се изважда.

Приготвяне на крема:
Докато тестото се охлажда в хладилника, хубаво е да се направи крема, за да има възможност да изстине.
В купа се поставят яйцето, захарта, ванилията и нишестето. Разреждат се с малкоот прясното мляко. 
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към горната смес и се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. Изсипва се върху поднос и се покрива плътно със стреч фолио. Оставя се да изстине.
Студената сметана се разбива до твърдост.
Изстиналият крем се разбива с миксер до пухкавост. Към него се прибавя сметаната и бейлиса, и се разбърква до хомогенност. 

Изстиналата кора се напълва с крема и се украсява с плодове.


Да ви е сладко!
Весели пролетни дни, изпълнени с много усмивки и щастие, приятели! :)



Сърдечно благодаря на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка" за предоставената рецепта за чудесното маслено тесто

Коментари