Продукти :
за тестото
- 250 г брашно
- 1 яйце + 1 жълтък
- 60 мл олио
- 100 г захар
- щипка сол
- щипка бакпулвер
- 1 ванилия
за бадемовият пълнеж
- 130 г необелени сурови бадеми
- 80 г захар
- 1 яйце
- настъргана кора на 1 лимон
за ябълковият пълнеж
Приготвяне:
Брашното заедно със солта, бакпулвера и ванилията се пресява. Към него се добавят яйцето + жълтъка, захарта и олиото. Замесва се тесто. Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилника за 1 час.
Докато тестото си почива на студено, първо се прави ябълковата плънка.
Настърганите ябълки, заедно със захарта и маслото се поставят в тиган с незалепващо покритие. Сместа се готви до омекване на ябълките и ако има течност, до нейното изпаряване. Ароматизира се с канела и се оставя да изстине.
Бадемите заедно със захарта се поставят в блендер и се смилат. Добавя се яйцето и настърганата кора на лимона. Разбърква се.
Охладеното тесто се разточва и се изрязват кръгове с размер 8 см.
Всеки кръг се разрязва от четирите страни, като в средата се оставя неразрязано.
В средата се поставя от плънката и ,,розичката" се завива по този начин.
Сладките се поставят в тава постелена с хартия за печене и се пекат на 170 градуса с вентилатор до лек загар.
Идеята за тези сладки видях в Интернет, но за тестото и бадемовият пълнеж се доверих на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка". Благодаря ти, сестричке мила!
Получават се хрупкави и много вкусни сладки. Трудно ми е да определя с кой пълнеж повече ни харесаха, и двата вида бяха много ароматни и определено ще присъстват отново в дома ни.
Понеже пропорциите за тестото са само за бадемовата плънка, може и да ви остане от плънките. Затова спокойно може да си замесите тесто с 1и1/2 от продуктите.
Коментари
Публикуване на коментар