Сладки Розички с два вида плънка


Продукти :
за тестото
  • 250 г брашно
  • 1 яйце + 1 жълтък
  • 60 мл олио
  • 100 г захар
  • щипка сол
  • щипка бакпулвер
  • 1 ванилия

за бадемовият пълнеж
  • 130 г необелени сурови бадеми
  • 80 г захар
  • 1 яйце
  • настъргана кора на 1 лимон

за ябълковият пълнеж
  • 2 обелени настъргани ябълки
  • 2 с. л. захар
  • бучка краве масло
  • канела


Приготвяне:
Брашното заедно със солта, бакпулвера и ванилията се пресява. Към него се добавят яйцето + жълтъка, захарта и олиото. Замесва се тесто. Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилника за 1 час. 

Докато тестото си почива на студено, първо се прави ябълковата плънка. 
Настърганите ябълки, заедно със захарта и маслото се поставят в тиган с незалепващо покритие. Сместа се готви до омекване на ябълките и ако има течност, до нейното изпаряване. Ароматизира се с канела и се оставя да изстине. 

Бадемите заедно със захарта се поставят в блендер и се смилат. Добавя се яйцето и настърганата кора на лимона. Разбърква се. 

Охладеното тесто се разточва и се изрязват кръгове с размер 8 см. 
Всеки кръг се разрязва от четирите страни, като в средата се оставя неразрязано. 
В средата се поставя от плънката и ,,розичката" се завива по този начин. 


Сладките се поставят в тава постелена с хартия за печене и се пекат на 170 градуса с вентилатор до лек загар. 


Идеята за тези сладки видях в Интернет, но за тестото и бадемовият пълнеж се доверих на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка". Благодаря ти, сестричке мила! 


Получават се хрупкави и много вкусни сладки. Трудно ми е да определя с кой пълнеж повече ни харесаха, и двата вида бяха много ароматни и определено ще присъстват отново в дома ни. 


Понеже пропорциите за тестото са само за бадемовата плънка, може и да ви остане от плънките. Затова спокойно може да си замесите тесто с 1и1/2 от продуктите. 


Да ви е сладко! 


Коментари