Наскоро се сдобих с този уникален керамичен съд за печене. Производство е на френската фирма Emile Henry, чието съществуване е от 150 години. Съдовете, които произвежда фирмата са от глина, примесени с фини частици пясък, което ги прави с изключителна здравенина.
Освен, че готвенето в тях е много здравословно, те са и много красиви.
Хлябът, който ви предлагам се изпече равноверно и вкуса му наподобява печенето в пещ.
Това е първата рецепта, която приготвям в него, но няма да е последна.
Продукти:
- 580 г брашно София Мел Екстра
- 300 мл топла вода
- 3 с. л. олио
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. сол
- 7 г суха мая
Приготвяне:
В брашното се прави кладенче.
В него се поставят захарта, солта, маята и олиото. Налива се водата и се замесва меко тесто.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Тестото леко се премесва и се прави на топка.
Долната част на керамичният съд за печене се поръсва с брашно. Поставя се топката тесто и се поръсва с брашно. Към съда за печене има керамично ножче, с което се правят нарези върху тестото.
Поставя се капака на съда и хляба се оставя отново да втаса.
През това време фурната се загрява на 200 градуса.
Хлябът се поставя, заедно с капака във фурната и се пече 1 час.
На 50-та минута хляба е готов, но за още по-добра коричка, аз го оставих още 10 минути във фурната.
Колко може да бъде вкусен един хляб...ами много, много вкусен, и из цялата къща се носи аромат на уют, топлина и обич!
Коментари
Публикуване на коментар