Хляб в керамичен съд


Наскоро се сдобих с този уникален керамичен съд за печене. Производство е на френската фирма Emile Henry, чието съществуване е от 150 години. Съдовете, които произвежда фирмата са от глина, примесени с фини частици пясък, което ги прави с изключителна здравенина.
Освен, че готвенето в тях е много здравословно, те са и много красиви.
Хлябът, който ви предлагам се изпече равноверно и вкуса му наподобява печенето в пещ.
Това е първата рецепта, която приготвям в него, но няма да е последна.


Продукти:
  • 580 г брашно София Мел Екстра
  • 300 мл топла вода
  • 3 с. л. олио
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 7 г суха мая

Приготвяне:
В брашното се прави кладенче. 
В него се поставят захарта, солта, маята и олиото. Налива се водата и се замесва меко тесто. 
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 
Тестото леко се премесва и се прави на топка. 
Долната част на керамичният съд за печене се поръсва с брашно. Поставя се топката тесто и се поръсва с брашно. Към съда за печене има керамично ножче, с което се правят нарези върху тестото. 


Поставя се капака на съда и хляба се оставя отново да втаса. 


През това време фурната се загрява на 200 градуса. 
Хлябът се поставя, заедно с капака във фурната и се пече 1 час.
На 50-та минута хляба е готов, но за още по-добра коричка, аз го оставих още 10 минути във фурната. 

Колко може да бъде вкусен един хляб...ами много, много вкусен, и из цялата къща се носи аромат на уют, топлина и обич! 




Коментари