Торта Ягодово-шоколадово блаженство


Продукти:
за блатовете
  • 2 яйца
  • 120 г кисело мляко
  • 100 мл олио
  • 200 мл горещо кафе
  • 350 г захар
  • 290 г брашно
  • 50 г какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат

за крема
  • 200 г крема сирене
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г бял шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 70 мл бейлис
  • 150 г кафяв течен шоколад

за украсата
  • 250 г ягоди
  • 5 г желатин


Приготвяне на блатовете:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в голяма купа. Разбъркват се с телена бъркалка до хомогенност на продуктите.
В друга купа се поставят яйцата, разбъркват се с телена бъркалка, добавят се киселото мляко и олиото. Разбъркването продължава с телена бъркалка. Накрая се излива и кафето. 
Мократа смес се прибавя към сухата. Разбърква се отново с тел. 
Цялата смес се разделя на три равни части. 
Всяка част се поставя във форма за печене с размер 23 сантиметра.
Блата се пече на 180 градуса 15 минути.
Изстиват върху решетка. 
Блатовете са нежни и влажни, така че дори и изстинали не ги слагайте един върху друг. 

Приготвяне на крема:
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Охлажда се.
Студената сметана се разбива до твърдост.
Маскарпонето се смесва с крема сиренето и бейлиса, и се разбива за кратко. (маскарпонето и крема сиренето трябва да са със стайна температура)
Към тях се прибавя белият шоколад. 
Накрая се добавя и разбитата сметана. 
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник. 

Сглобяване на тортата:
Единият блат се поставя върху поднос. Върху него с пош се шприцова 1/3 от крема.


Течният шоколад (омекнал) се поставя в корнет, с който върху крема се поставя от него.


Поставя се вторият блат, следва крем, течен шоколад и накрая третия блат. Най-отгоре се шприцова и последната третина от крема. 
В средата се разпределят ягодите, които се намазват с четка с разтопен желатин.
(Желатинът се залива с 40-50 мл студена вода. Като набъбне се разтопява, като чашката се поставя в топла вода).


 Да ви е сладко!


Весели и щастливи дни, приятели! :) 


Сърдечни благодарности на Дари Карафизиева за предоставената рецепта за вкусните блатове! 

Коментари