Продукти:
за блатовете
- 2 яйца
- 120 г кисело мляко
- 100 мл олио
- 200 мл горещо кафе
- 350 г захар
- 290 г брашно
- 50 г какао
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
за крема
- 200 г крема сирене
- 250 г маскарпоне
- 200 г бял шоколад
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 70 мл бейлис
- 150 г кафяв течен шоколад
за украсата
- 250 г ягоди
- 5 г желатин
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в голяма купа. Разбъркват се с телена бъркалка до хомогенност на продуктите.
В друга купа се поставят яйцата, разбъркват се с телена бъркалка, добавят се киселото мляко и олиото. Разбъркването продължава с телена бъркалка. Накрая се излива и кафето.
Мократа смес се прибавя към сухата. Разбърква се отново с тел.
Цялата смес се разделя на три равни части.
Всяка част се поставя във форма за печене с размер 23 сантиметра.
Блата се пече на 180 градуса 15 минути.
Изстиват върху решетка.
Блатовете са нежни и влажни, така че дори и изстинали не ги слагайте един върху друг.
Приготвяне на крема:
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Охлажда се.
Студената сметана се разбива до твърдост.
Маскарпонето се смесва с крема сиренето и бейлиса, и се разбива за кратко. (маскарпонето и крема сиренето трябва да са със стайна температура)
Към тях се прибавя белият шоколад.
Накрая се добавя и разбитата сметана.
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник.
Сглобяване на тортата:
Поставя се вторият блат, следва крем, течен шоколад и накрая третия блат. Най-отгоре се шприцова и последната третина от крема.
В средата се разпределят ягодите, които се намазват с четка с разтопен желатин.
(Желатинът се залива с 40-50 мл студена вода. Като набъбне се разтопява, като чашката се поставя в топла вода).
Коментари
Публикуване на коментар