Питка-милинка Грозд


Продукти:
за тестото

  • 350 мл топла вода
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 5 с. л. олио
  • 7 г суха мая
  • 600-650 г брашно

  • 150-200 г натрошено сирене

за заливката
  • 50 г свинска мас
  • 40 мл олио
  • 1 с. л. брашно
  • 1 с. л. царевично брашно
  • 1 яйце


Приготвяне:
В брашното се прави кладенче. Поставят се солта, захарта, маята и олиото. Налива се водата и се замесва меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя на топло да втаса.

Свинската мас и олиото се смесват, и леко се затоплят. 

Тестото се примесва и от него се отделя малко за украсата. От останалото тесто се късат топчета с големина на голям орех. Аз получих 33 броя.

Тавата от печката се постила с хартия за печене.  

Всяко едно топче се разстила в дланта и в него се поставя от натрошеното сирене. След това се потапя в мазнината и се реди в тавата. 



Отделеното тесто се разточва и от него се изрязват листа и тънки ленти. Питката се украсява с тях, като листата се поръсват с брашно. 

Към останалата мазнина се прибавят двата вида брашно. С получената кашичка се намазва питката, без украсата. 

Питката се оставя 10 минути и след това се намазва с разбитото яйце. 



Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. 


Да ви е сладко! 

Коментари