Продукти:
за тестото
- 350 мл топла вода
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 5 с. л. олио
- 7 г суха мая
- 600-650 г брашно
- 150-200 г натрошено сирене
за заливката
- 50 г свинска мас
- 40 мл олио
- 1 с. л. брашно
- 1 с. л. царевично брашно
- 1 яйце
Приготвяне:
В брашното се прави кладенче. Поставят се солта, захарта, маята и олиото. Налива се водата и се замесва меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя на топло да втаса.
Свинската мас и олиото се смесват, и леко се затоплят.
Тестото се примесва и от него се отделя малко за украсата. От останалото тесто се късат топчета с големина на голям орех. Аз получих 33 броя.
Тавата от печката се постила с хартия за печене.
Всяко едно топче се разстила в дланта и в него се поставя от натрошеното сирене. След това се потапя в мазнината и се реди в тавата.
Отделеното тесто се разточва и от него се изрязват листа и тънки ленти. Питката се украсява с тях, като листата се поръсват с брашно.
Към останалата мазнина се прибавят двата вида брашно. С получената кашичка се намазва питката, без украсата.
Питката се оставя 10 минути и след това се намазва с разбитото яйце.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар