Каноли |
Честити нови мечти и надежди, здрава, щастлива и успешна да бъде 2018 година!
Избрах да стартирам новата година в блога с каноли - това е един италиански десерт, който казват, че е пленил всеки, който го е опитал. Не съм пробвала италианска версия, но въпреки това съм от пленените.
Продукти за тестените тръбички:
(Рецептата е от сайта bonapeti.bg)
- 250 г брашно
- 1 яйце
- 30 г пудра захар
- 50 г краве масло (или свинска мас)
- 2 с. л. бял винен оцет
- 2 -3 с. л. десертно вино (или ликьор)
- 1 ч. л. канела
- 1/2 ч. л. сол
- 1 ч. л. какао
- белтък за намазване
- олио за пържене на маслена баня
За улеснение тръбичките може да се направят ден-два по-рано.
- Пресяваме брашното в купа и добавяме към него солта, пудрата захар, какаото и канелата.
- Слагаме мекото масло (или мас) и с ръка претриване да стане на трохи.
- Добавяме яйцето, оцета, виното и замесваме меко тесто.
- Завиваме тестото във фолио и оставяме да престои около 1 час в хладилник.
- След това разточваме на тънка кора и изрязваме от него кръгчета с диаметър около 10-12 см.
- Кръгчетата увиваме около метални тръбички (продават се такива специални за каноли, но може а си направите от дебело алуминиево фолио (като това на еднократните алуминиеви тавички например).
- Намазваме краищата на тестото с белтък и пържим в горещо олио, на маслена баня.
- Изваждаме на кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Продукти за крема:
- 500 г рикота
- 250 - 300 г пудра захар
- 2 -3 пълни с.л. фъстъчено масло
- ванилия
Разбиваме рикотата с пудрата захар и добавяме ванилия и фъстъчено масло (което е солено, но внася хубав баланс, с него коригирам и гъстотата на крема).
Продукти за декорация и сервиране:
- 100 г тъмен шоколад
- 1 с.л. олио
- счукани орехи (или други ядки по избор)
- фъстъци в шоколад (или други малки шоколадови топчета)
- пудра захар за поръсване
Каноли с фъстъчен крем |
- Разтопяваме шоколада на водна баня и добавяме към него 1 с.л. олио. Бъркаме до изглаждане на шоколада.
- Тестените тръбички потапяме в разтопения шоколад само от страната на отвора.
- Пълним тръбичките с крем, с помощта на пош.
- Топваме в орехите, поставяме по шоколадов фъстък или мини бонбон, подреждаме в чиния и преди да ги поднесем наръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар