Каноли


Каноли
Честита Нова Година, Приятели!
Честити нови мечти и надежди, здрава, щастлива и успешна да бъде 2018 година!

Избрах да стартирам новата година в блога с каноли - това е един италиански десерт, който казват, че е пленил всеки, който го е опитал. Не съм пробвала италианска версия, но въпреки това съм от пленените.



Продукти за тестените тръбички:
(Рецептата е от сайта bonapeti.bg)
  • 250 г брашно 
  • 1 яйце 
  • 30 г пудра захар 
  • 50 г краве масло (или свинска мас)
  • 2 с. л. бял винен оцет 
  • 2 -3 с. л. десертно вино (или ликьор)
  • 1 ч. л. канела 
  • 1/2 ч. л. сол 
  • 1 ч. л. какао 
  • белтък за намазване
  • олио за пържене на маслена баня
За улеснение тръбичките може да се направят ден-два по-рано. 
  • Пресяваме брашното в купа и добавяме към него солта, пудрата захар, какаото и канелата.
  • Слагаме мекото масло (или мас) и с ръка претриване да стане на трохи.
  • Добавяме яйцето, оцета, виното и замесваме меко тесто.
  • Завиваме тестото във фолио и оставяме да престои около 1 час в хладилник.
  • След това разточваме на тънка кора и изрязваме от него кръгчета с диаметър около 10-12 см.
  • Кръгчетата увиваме около метални тръбички (продават се такива специални за каноли, но може а си направите от дебело алуминиево фолио (като това на еднократните алуминиеви тавички например).
  • Намазваме краищата на тестото с белтък и пържим в горещо олио, на маслена баня.
  • Изваждаме на кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Продукти за крема:
  • 500 г рикота
  • 250 - 300 г пудра захар
  • 2 -3 пълни с.л. фъстъчено масло
  • ванилия
Разбиваме рикотата с пудрата захар и добавяме ванилия и фъстъчено масло (което е солено, но внася хубав баланс, с него коригирам и гъстотата на крема).

Продукти за декорация и сервиране:
  • 100 г тъмен шоколад
  • 1 с.л. олио
  • счукани орехи (или други ядки по избор)
  • фъстъци в шоколад (или други малки шоколадови топчета)
  • пудра захар за поръсване
Каноли с фъстъчен крем
  • Разтопяваме шоколада на водна баня и добавяме към него 1 с.л. олио. Бъркаме до изглаждане на шоколада.
  • Тестените тръбички потапяме в разтопения шоколад само от страната на отвора.
  • Пълним тръбичките с крем, с помощта на пош.
  • Топваме в орехите, поставяме по шоколадов фъстък или мини бонбон, подреждаме в чиния и преди да ги поднесем наръсваме с пудра захар.

Да ви е сладко! 

Коментари