Кюфтета по трънски



Продукти за кюфтетата:

  • 500 г кайма смес (телешко и свинско)
  • 1 яйце
  • 1 среден по размер картоф 
  • 2 печени червени чушки, почистени от семките и обелени
  • 1 печена люта чушка, тип шипка, почистена от семките и обелена
  • 1 глава кромид лук
  • 1/2 ч.л. сол (каймата обикновено я продават солена, така че внимаваме със солта)
  • смлян черен пипер
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 1 щипка сух джоджен (или 2- 3 листа пресен, нарязан на много ситно)
Основната рецептата е от тук: gotvach.bg
Замесване на сместа за кюфтетата:

  • Печените чушки се нарязват на едро и след това се мачкат с дървено чукче (преса, джурило).
  • Към каймата се добавят яйцето, настърганият на дребно ренде картоф, ситно нарязаният кромид лук, солта и подправките. Слагат се чушките и се омесва хубаво на ръка. Желателно е каймата да се остави да престои поне половин час.
  • След това се оформят големи кюфтета, които се овалват в брашно и се изпържват в нагрято олио.


Продукти за гарнитурата:

Кюфтето се сервира върху канапе от картофена лютеница, която помня от моята баба. Сега в интернет срещнах подобна рецепта с името "Трънско кьопоолу". 

  • 4 бр. сварени картофи
  • 3-4  червени чушки
  • 2  зелени чушки
  • по желание 1 люта печена чушка 
  • 1 - 2 бр. зелени домати (може и малко патладжан)
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • суха чубрица
  • олио, оцет и сол на вкус
(За зимно време едно бурканче готово кьопоолу от мазето ще свърши работа. Т.е. за гарнитурата ще ви трябват картофи и готово кьопоолу).

Зеленчуците (чушки, домати, патладжан) се почистват и изпичат в тавичка във фурната.
След това се обелват и счукват.
Сварените картофи се намачкват и към тях се добавя пюрето от зеленчуци.
Добавят се счуканият чесън, сол, оцет и олио.
Поръсва се с чубрица и се разбърква.
(По спомен баба запържваше олиото и топло го слагаше, да зацвърчи при зеленчуците).

Сервира се, като в чиния се направи гнездо от картофената лютеница и отгоре се слага по едно кюфте на порция.


Коментари