Продукти за кюфтетата:
- 500 г кайма смес (телешко и свинско)
- 1 яйце
- 1 среден по размер картоф
- 2 печени червени чушки, почистени от семките и обелени
- 1 печена люта чушка, тип шипка, почистена от семките и обелена
- 1 глава кромид лук
- 1/2 ч.л. сол (каймата обикновено я продават солена, така че внимаваме със солта)
- смлян черен пипер
- няколко стръка пресен магданоз
- 1 щипка сух джоджен (или 2- 3 листа пресен, нарязан на много ситно)
Основната рецептата е от тук: gotvach.bg
Замесване на сместа за кюфтетата:
- Печените чушки се нарязват на едро и след това се мачкат с дървено чукче (преса, джурило).
- Към каймата се добавят яйцето, настърганият на дребно ренде картоф, ситно нарязаният кромид лук, солта и подправките. Слагат се чушките и се омесва хубаво на ръка. Желателно е каймата да се остави да престои поне половин час.
- След това се оформят големи кюфтета, които се овалват в брашно и се изпържват в нагрято олио.
Продукти за гарнитурата:
Кюфтето се сервира върху канапе от картофена лютеница, която помня от моята баба. Сега в интернет срещнах подобна рецепта с името "Трънско кьопоолу".
- 4 бр. сварени картофи
- 3-4 червени чушки
- 2 зелени чушки
- по желание 1 люта печена чушка
- 1 - 2 бр. зелени домати (може и малко патладжан)
- 1 - 2 скилидки чесън
- суха чубрица
- олио, оцет и сол на вкус
Зеленчуците (чушки, домати, патладжан) се почистват и изпичат в тавичка във фурната.
След това се обелват и счукват.
Сварените картофи се намачкват и към тях се добавя пюрето от зеленчуци.
Добавят се счуканият чесън, сол, оцет и олио.
Поръсва се с чубрица и се разбърква.
(По спомен баба запържваше олиото и топло го слагаше, да зацвърчи при зеленчуците).
Сервира се, като в чиния се направи гнездо от картофената лютеница и отгоре се слага по едно кюфте на порция.
Коментари
Публикуване на коментар