Проя - царевична пита



Продукти:

  • 2 яйца
  • 1/4 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 100 г гъсто кисело мляко (или заквасена сметана)
  • 250 г сирене (или извара)
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. с връх бакпулвер 
  • 1 и 1/2 ч.ч. царевично брашно 




Начин на приготвяне:

  • Чукваме в купа яйцата и добавяме олиото. Разбиваме с телена бъркалка.
  • Добавяме прясното и киселото мляко. Разбъркваме.
  • Слагаме брашното, бакпулвера и солта. Разбиваме до гладка смес.
  • Раздробяваме сиренето и го слагаме в тестото. Разбъркваме.
  • Включваме фурната на 200 ⁰С.
  • Изсипваме тестото в тава, която предварително сме намазали с малко олио или сме сложили хартия за печене.
  • Изпичаме питата като проверяваме готовността й с клечка.

Това е нещо като мързелив тутманик с царевично брашно. Внучето ми, което е на годинка и малко повече, много я обича.
Не използвайте царевичен грис, а истинско царевично брашно. Хубава е както топла така и студена. С компот или айран е чудна за закуска.
По желание, преди изпичане, може да се сложи малко масло (неразтопено) по повърхността на питата.
Ако киселото мляко, не е гъсто добавете малко повече брашно (примерно с 2 - 3 с.л. отгоре).

Току-що излязла от фурната проя

Отчупено парченце топла проя

Когато изстине се реже лесно

Проя със сирене

Коментари