Продукти:
- 2 яйца
- 1/4 ч.ч. олио
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 100 г гъсто кисело мляко (или заквасена сметана)
- 250 г сирене (или извара)
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. с връх бакпулвер
- 1 и 1/2 ч.ч. царевично брашно
Начин на приготвяне:
- Чукваме в купа яйцата и добавяме олиото. Разбиваме с телена бъркалка.
- Добавяме прясното и киселото мляко. Разбъркваме.
- Слагаме брашното, бакпулвера и солта. Разбиваме до гладка смес.
- Раздробяваме сиренето и го слагаме в тестото. Разбъркваме.
- Включваме фурната на 200 ⁰С.
- Изсипваме тестото в тава, която предварително сме намазали с малко олио или сме сложили хартия за печене.
- Изпичаме питата като проверяваме готовността й с клечка.
Това е нещо като мързелив тутманик с царевично брашно. Внучето ми, което е на годинка и малко повече, много я обича.
Не използвайте царевичен грис, а истинско царевично брашно. Хубава е както топла така и студена. С компот или айран е чудна за закуска.
По желание, преди изпичане, може да се сложи малко масло (неразтопено) по повърхността на питата.
Ако киселото мляко, не е гъсто добавете малко повече брашно (примерно с 2 - 3 с.л. отгоре).
Току-що излязла от фурната проя |
Отчупено парченце топла проя |
Когато изстине се реже лесно |
Проя със сирене |
Коментари
Публикуване на коментар