Продукти за блатовете (за форма с диаметър 22 см, порции 12):
- 220 г кувертюр (или черен шоколад)
- 170 г масло
- 100 г печени бадеми
- 5 яйца
- 140 г захар
- 2 препълнени с.л. брашно
- 1/2 ч.л. инстантно кафе
- 1/2 ч.л. сол
- 4 с.л. малиново сладко
- около 3/4 ч.ч. пресни (или замразени) малини
- ванилия (на прах 2 бр. или есенция 2 ч.л.)
Продукти за глазурата:
- 140 г черен шоколад
- 100 мл течна сметана
- ванилова пудра захар за поръсване преди сервиране
- малини за украса
Изпекох блатовете в по-голяма форма и тортата ми е по-ниска, но вкусът си е все така плътен и силно шоколадов. Нарязах на 16 порции, малко по-малки се получиха, отколкото ако беше на 12, но дозата сладост е напълно достатъчна и в този вариант.
Начин на приготвяне на блатовете:
- Разтопяваме на водна баня шоколада и маслото.
- Смиламе фино бадемите и ги поставяме в купа. Към тях добавяме брашното, солта и кафето. Разбъркваме.
- Разбиваме яйцата и захарта до пухкава смес.
- Към яйцата добавяме разтопените шоколад и масло, които вече са поизстинали.
- След това добавяме и сместа с брашното.
- Загряваме фурната на 160 ⁰С.
- Формата, в която ще печем блатовете, застиламе с пекарска хартия.
- Сместа за блатовете разделяме на две и изпичаме последователно два блата.
- Времето е около 15-20 минути (не трябва да се препичат, оставят се влажни).
- Изчакваме малко да изстине и тогава изваждаме от формата. Оставяме да се охлади напълно на решетка (през това време печем втория блат).
- Намачкваме пресните малини и ги разбъркваме с малиновото сладко.
В тортена чиния поставяме единия блат и го намазваме с малиновото пюре.
Отгоре поставяме втория (изстинал) блат и леко притискаме.
Приготвяне на глазурата:
- Шоколадът се начупва на парчета или се настъргва.
- Сметаната се кипва и се излива върху шоколада. Бърка се до пълното му разтопяване.
- Охлажда се и след това се намазва тортата отгоре.
- Украсява се с малини, а точно преди сервиране се поръсва с пудра захар.
- Може да се сервира с топка сладолед или разбита сметана.
Рецептата е от списание: GoodFood, календар 2013
Коментари
Публикуване на коментар