Шоколадова торта с малини



Продукти за блатовете (за форма с диаметър 22 см, порции 12):
  • 220 г кувертюр (или черен шоколад)
  • 170 г масло
  • 100 г печени бадеми
  • 5 яйца
  • 140 г захар 
  • 2 препълнени с.л. брашно
  • 1/2 ч.л. инстантно кафе
  • 1/2 ч.л. сол
  • 4 с.л. малиново сладко
  • около 3/4 ч.ч. пресни (или замразени) малини
  • ванилия (на прах 2 бр. или есенция 2 ч.л.)



Продукти за глазурата:
  • 140 г черен шоколад
  • 100 мл течна сметана
  • ванилова пудра захар за поръсване преди сервиране
  • малини за украса

Изпекох блатовете в по-голяма форма и тортата ми е по-ниска, но вкусът си е все така плътен и силно шоколадов. Нарязах на 16 порции, малко по-малки се получиха, отколкото ако беше на 12, но дозата сладост е напълно достатъчна и в този вариант.


Начин на приготвяне на блатовете:
  • Разтопяваме на водна баня шоколада и маслото.
  • Смиламе фино бадемите и ги поставяме в купа. Към тях добавяме брашното, солта и кафето. Разбъркваме.
  • Разбиваме яйцата и захарта до пухкава смес.
  • Към яйцата добавяме разтопените шоколад и масло, които вече са поизстинали. 
  • След това добавяме и сместа с брашното.
  • Загряваме фурната на 160 ⁰С.
  • Формата, в която ще печем блатовете, застиламе с пекарска хартия.
  • Сместа за блатовете разделяме на две и изпичаме последователно два блата.
  • Времето е около 15-20 минути (не трябва да се препичат, оставят се влажни).
  • Изчакваме малко да изстине и тогава изваждаме от формата. Оставяме да се охлади напълно на решетка (през това време печем втория блат).
  • Намачкваме пресните малини и ги разбъркваме с малиновото сладко.

В тортена чиния поставяме единия блат и го намазваме с малиновото пюре.
Отгоре поставяме втория (изстинал) блат и леко притискаме.

Приготвяне на глазурата:
  • Шоколадът се начупва на парчета или се настъргва.
  • Сметаната се кипва и се излива върху шоколада. Бърка се до пълното му разтопяване. 
  • Охлажда се и след това се намазва тортата отгоре.
  • Украсява се с малини, а точно преди сервиране се поръсва с пудра захар. 
  • Може да се сервира с топка сладолед или разбита сметана.
Рецептата е от списание: GoodFood, календар 2013





Коментари