Направих този пай от ронливо тесто с плънка от ябълки, но може да се използват и други плодове, както и микс (според вкуса). Може да се направи и с мармалад.
loading...
Продукти:
За тестото - 500 г брашно, 1 бакпулвер, половин ч.л. сол, 150 г маргарин, 50 мл олио (маргаринът може да се замести с масло).
Всички продукти се поставят в купа и с ръка се претриват да станат на трохи.
След това се добавят 100 г пудра захар и 2 яйца.
Омесва се на тесто, което се завива с фолио за свежо съхранение и се оставя да почива на хладно (не е задължително да е хладилник), докато подготвим плодовете.
За плънката - 2 - 3 ябълки (около 500-600 г) или друг плод, 3 с.л. захар (по желание, ако не са достатъчно сладки плодовете)
Бележка: ако се използва по-сочен плод, то между плодовете се наръсва и малко галета (или грис).
Начин на приготвяне:
- Тестото се разделя на две части - едната за основа на сладкиша (около 2/3 от цялото тесто) и другата за "капаче"( около 1/3 от цялото тесто).
- По-голямата част се разточва на кора, около 1 см дебела, и се поставя във форма за пай, като се повдига да обхване и стените.
- Ябълките се обелват, почистват се от семенната част и се нарязват на тънки резени. Поставят се върху тестото.
- От другото тесто се разточва кора, която се нарязва на ленти и се поставят върху ябълките, като решетка.
Печем в предварително нагрята на 180-200⁰ С фурна до зачервяване. Топлия пай може да поръсим с пудра захар. Сервираме студен.
Вариант на ябълкова плънка - почистените и нарязани ябълки се задушават с 2- 3 с.л. захар и 3 с.л. бяло вино.
Вариант с мармалад - тестото се разделя на две равни части. Върху основата от тесто се разпределя 250 - 280 г мармалад по избор и се наръсва по желание с орехи. Другото тесто се разточва на кръг и се поставя отгоре. Прави се кръстосан разрез в средата или се надупчва с вилица преди печене.
Коментари
Публикуване на коментар