Доматени кюфтенца


Една стара песен на Васил Найденов си тананикам много актуално напоследък: 

"Всеки ден с нещо си зает,
бързаш,няма време.
Всеки ден някъде
напред ти си устремен"

Рецептата, която най-после успях да запиша, чака от края на август.
Когато случайно (или не) попаднах на една публикация за Санторини си спомних, че отдавна бях правила такива доматени кюфтенца (и се одобриха у дома), но не съм си ги записала в блога. А са толкова свежо вкусни, летни, леки и с млечно чеснов сос са една приятна вечеря. А с малко повече фантазия може да те пренесат и на бреговете на Санторини.







Продукти:

  • 400 - 450 г домати (само месестата част. Ползвах сорт домати, които почти нямаха семки)
  • 4 - 5 стръка пресен кромид лук (или половин глава стар)
  • около 1 с.л. нарязан пресен джоджен
  • щипка мащерка
  • малко черен пипер
  • около 1 ч.ч. брашно
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • сол
  • олио за пържене
Начин на приготвяне:
  • На доматите отстраняваме частта със семките и нарязваме само месестата част (сортът, който ползвах почти нямаше семки и използвах целия домат)
  • Посоляваме леко и оставяме в гевгир да се отцеди част от сока.
  • След това прехвърляме в купа и добавяме всички останали съставки.
  • Тестото трябва да е гъсто, да не тече, така, че може да се добави малко повече брашно от предвиденото в рецептата.
  • Гребваме с лъжица от тестото и пържим в добре нагрято олио (само на дъното на тигана). Може да изпържите кюфтенцата в зехтин (за пържене обаче използвайте "помаче"). Аз нямах "помаче" и предвидих пържене в олио.
Бележка: Не слагаме много олио в тигана, за да не попият много мазнина кюфтенцата. Пържим в добре нагрято олио. Ако сместа е по-рядка то при пърженето или се разпадат, или поемат много мазнина (коригираме сместа с добавка на още брашно).


Сервираме с млечен сос:
Приготвям го от кисело мляко, майонеза, горчица, чесън и сол.
Примерно 1 ч.ч. кисело мляко, 1 - 2 с.л. майонеза, 1/3 ч.л. горчица, 1 - 2 скилидки счукан чесън, сол.

 




Коментари