Сироп (мед) от смокинови листа


В нашия край няма смокинови дръвчета под път и над път, но когато се озова там, където ги има, си набирам за сладко и сироп. Избирам си някоя безстопанствена смокинка, т.е. да не е в нечий двор, слагам си пликчета на ръцете и накъсвам няколко листа и ако има зелени плодчета за сладко. Първият път брах с голи ръце, още чудото интернет не се беше ширнало така, че да мога да "стъпна" на чужд споделен опит. Ходих лепкава и черна няколко дни, сапуните не ми помогнаха. И сега вече знам - никакво бране на смокиня с голи ръце.

Сироп от смокинови листа 
Рецептата е от "Вкусно с Йоли"


loading...


  • Измиваме хубаво 30 бр. смокинови листа и ги заливаме с 1 л вода .
  • Слагаме на котлона да кипнат и варим под капак 20 минутки (температурата трябва да е умерена, към слаба, за да не изври бързо, бързо цялата течност).
  • Отстраняваме от котлона и оставяме течността да изстине.
  • След това изваждаме листата, прецеждаме, добавяме 1 кг захар и отново слагаме да варим на котлона.
  • Варим до сгъстяване, като времето е различно, в зависимост от силата на котлона (горе-долу от около 20 до 30 минути). Преди да го отстраним добавяме лимонтузуто и варим още 3 - 5 минутки.
  • След това наливаме смокиновия мед в суха бутилка и затваряме. 



Сервира се със студена вода, допълнително лед (по желание) и лимон. Всеки може да си разрежда това кехлибарено вълшебство според вкуса.


Коментари