Сладкиш Негърче


Старият, обичан, простичък сладкиш.
Бях четвърти или пети клас, когато в часовете по трудово направихме този сладкиш (тогава имахме и теми по готварство). Толкова вкусен ми се стори..., че последва една дълга серия от повторения. Буквално до втръсване. Ииии... след това го забраних (жалко за тази крайност). До днес.
Доста рецепти изчетох (не предполагах, че има толкова модели "негърчета") , докато не намерих тази, която ми трябваше в "Кухнята на Марчела". Промених съвсем, съвсем малко рецептата, толкова малко, че разликата е само един белтък.

Тук съм му сложила "копченца", да не е съвсем голичък след като ми изтече глазурата


loading...



Продукти за тестото:

  • 1 кофичка кисело мляко (сложих  440 г)
  • 1 ч.ч. захар
  • ¾ ч.ч. олио
  • 1 белтък
  • 3 равни чаени чаши брашно
  • 2-3 с.л какао
  • 1 равна с.л. сода бикарбонат


Продукти за сиропа:

  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ванилия на прах


Продукти за глазурата:

  • 125 гр масло
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 1 жълтък + 3-4 с.л. прясно мляко.


Начин на приготвяне:

  1. Първо сварете сиропа, като сложите водата и захарта да кипнат. След завирането варете 5 минути и отстранете от котлона. Добавете ванилията и оставете да изстине.
  2. След това пригответе тестото:
    • Сложете в купа киселото мляко и содата. Разбъркайте и изчакайте да бухне.
    • След това добавете олиото, захарта и белтъка. Разбийте с телена бъркалка.
    • Наръсете брашното и какаото. Разбъркайте до гладка смес.
    • Форма с диаметър 28 см намажете с малко олио.
    • Излейте тестото в нея и сложете да печете в предварително нагрята на 190 - 200 (С) градуса фурна.
    • Готовият блат оставете да се охлади както си е в тавичката.
    • Хладкия (или студен блат) надупчете с шиш и залейте с изстиналия сироп.
  3. Пригответе глазурата - сложете на слаб котлон захарта и маслото. След като маслото се разтопи добавете на тънка струйка жълтъка разбит с прясното мляко. Отстранете от котлона, оставете малко да се охлади и стегне и залейте сладкиша.
Ако не изчакате да поизстине глазурата ще получите нещо като повторно сиропиране на сладкиша. Т.е. глазурата изчезва, попива и се получава това



През цялото време записвах рецептата с една такава специална носталгична нотка наречена "детство" и не знам дали от нея или от друго, но това ми се стори най-вкусният сладкиш.


Да ви е сладко и на вас!

Коментари