Салата Винегрет - вариант



Слагам я в категория зимни, богато зеленчукови, витаминозни и руски. 
Има много варианти на тази салата от гледна точка на добавени зеленчуци и (или) месо..., с и без майонеза, но винаги с червено цвекло.



loading...




Вариантът, който направих и много се хареса у дома е с майонезен сос и тези съставки:
  • варени картофи (примерно 2 - 3 бр)
  • варено червено цвекло (1/2 глава)
  • кисела ябълка (1/2 брой малка)
  • грах (2 - 3 с.л.)
  • варени моркови (1 - 2 бр. не много големи)
  • кисели краставички (4 - 5 бр)
  • варено яйце (за гарниране)
Майонезен сос:
  • 5 с.л. майонеза
  • 1/2 ч.л. горчица
  • 1 равна ч.л. пастет от хрян
  • лимонов сок на вкус

Опитах се да покажа стъпките в тази сборна анимирана картинка :)
Ред по ред салата Винегрет

Начин на приготвяне:
  • В купа смесваме всички съставки са соса и овкусяваме с лимонов сок.
  • В купа или друга подходяща форма (може и в тортена форма с махащи се стени) слагаме един ред нарязани на кубчета варени картофи.
  • Отгоре намазваме с майонезен сос.
  • След това нарязано на кубчета варено цвекло.
  • Пак майонезен сос.
  • Следват ябълката, грахът, морковите, киселите краставички, пак картофи и между всички слоеве слагаме по малко от майонезения сос.


Оставяме на студено за няколко часа.
Украсяваме с варено яйце и поръсваме със счукани орехи.

Може да се направи в купа, като разбъркаме всички нарязани зеленчуци. Може да се добави майонезен сос или само олио, оцет и сол.

С олио, оцет и сол

Винегрет с майонезен сос
Първата ми консумация на цвекло (но в пресен вариант) ми докара един дискомфорт, който разбрах, че идва от силното му пречистващо действие. След това минах на варено, а с прясното още имам едно наум и го консумирам в малки дози. 
Давам линк, в който пише по-нашироко за какво е полезно червеното цвекло.

Коментари