Слагам я в категория зимни, богато зеленчукови, витаминозни и руски.
Има много варианти на тази салата от гледна точка на добавени зеленчуци и (или) месо..., с и без майонеза, но винаги с червено цвекло.
Вариантът, който направих и много се хареса у дома е с майонезен сос и тези съставки:
- варени картофи (примерно 2 - 3 бр)
- варено червено цвекло (1/2 глава)
- кисела ябълка (1/2 брой малка)
- грах (2 - 3 с.л.)
- варени моркови (1 - 2 бр. не много големи)
- кисели краставички (4 - 5 бр)
- варено яйце (за гарниране)
Майонезен сос:
- 5 с.л. майонеза
- 1/2 ч.л. горчица
- 1 равна ч.л. пастет от хрян
- лимонов сок на вкус
Опитах се да покажа стъпките в тази сборна анимирана картинка :)
Ред по ред салата Винегрет |
Начин на приготвяне:
- В купа смесваме всички съставки са соса и овкусяваме с лимонов сок.
- В купа или друга подходяща форма (може и в тортена форма с махащи се стени) слагаме един ред нарязани на кубчета варени картофи.
- Отгоре намазваме с майонезен сос.
- След това нарязано на кубчета варено цвекло.
- Пак майонезен сос.
- Следват ябълката, грахът, морковите, киселите краставички, пак картофи и между всички слоеве слагаме по малко от майонезения сос.
Оставяме на студено за няколко часа.
Украсяваме с варено яйце и поръсваме със счукани орехи.
Може да се направи в купа, като разбъркаме всички нарязани зеленчуци. Може да се добави майонезен сос или само олио, оцет и сол.
С олио, оцет и сол |
Винегрет с майонезен сос |
Първата ми консумация на цвекло (но в пресен вариант) ми докара един дискомфорт, който разбрах, че идва от силното му пречистващо действие. След това минах на варено, а с прясното още имам едно наум и го консумирам в малки дози.
Давам линк, в който пише по-нашироко за какво е полезно червеното цвекло.
Коментари
Публикуване на коментар