Продукти:
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 3 -4 капки оцет (или лимонов сок)
- 1 ч.л. сол
- 1 яйце
- 1 ч.ч. настъргано сирене (или 1/3 ч.ч. настърган кашкавал + 2/3 ч.ч. настъргано сирене)
- 3 ч.ч. брашно
- 30 г масло
- по желание - свински пръжки или бекон
Начин на приготвяне:
- В купа слагаме киселото мляко, содата и оцета. Разбъркваме и изчакваме да шупне.
- Добавяме солта, яйцето, настърганото сирене и отново разбъркваме (най-добре с вилица).
- Наръсваме пресятото брашно и замесваме тесто.
- Оставяме да отлежи около 20 минути.
- След това късаме от тестото питки, с големината на малко юмруче, които подреждаме в тава, застлана с хартия за печене.
- В средата на питките натискаме с пръст, за да се образува трапчинка. В трапчинката поставяме малко масло (ивички бекон или пръжки).
- Поставяме питките в предварително загрята до 230 - 240 градуса фурна и печем до зачервяване (по-слабо зачервяване за меки питки и по-силно зачервяване за по-хрупкави. Лично аз ги предпочитам по-препечени).
Това е рецепта, която ползвам от години, но признавам си, не меря и работя на око. За да я запиша в блога с точни мерки се възползвах от рецептата в "Супичка".
Коментари
Публикуване на коментар