Питки Добруджанки




loading...



Продукти:

  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 3 -4 капки оцет (или лимонов сок)
  • 1 ч.л. сол
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. настъргано сирене (или 1/3 ч.ч. настърган кашкавал + 2/3 ч.ч. настъргано сирене)
  • 3 ч.ч. брашно
  • 30 г масло
  • по желание - свински пръжки или бекон 


Начин на приготвяне:

  • В купа слагаме киселото мляко, содата и оцета. Разбъркваме и изчакваме да шупне.
  • Добавяме солта, яйцето, настърганото сирене и отново разбъркваме (най-добре с вилица).
  • Наръсваме пресятото брашно и замесваме тесто.
  • Оставяме да отлежи около 20 минути.
  • След това късаме от тестото питки, с големината на малко юмруче, които подреждаме в тава, застлана с хартия за печене.
  • В средата на питките натискаме с пръст, за да се образува трапчинка. В трапчинката поставяме малко масло (ивички бекон или пръжки).
  • Поставяме питките в предварително загрята до 230 - 240 градуса фурна и печем до зачервяване (по-слабо зачервяване за меки питки и по-силно зачервяване за по-хрупкави. Лично аз ги предпочитам по-препечени).


Това е рецепта, която ползвам от години, но признавам си, не меря и работя на око. За да я запиша в блога с точни мерки се възползвах от рецептата в "Супичка".


Коментари