= ТОРТА " ЧЕРВЕНО КАДИФЕ " =
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Предлагам ви поредната вкусотия, която направих за рожденият ден на моя съпруг. Рецептата взаимствах от Люси, като направих някои промени. Тортата е много вкусна, сочна и сладка. Определено се хареса на рожденика, който е слабо казано " пристрастен " към сладкото. Не е и сложна за правена, но както при всички торти, при тази също си трябва време. Щом аз, която не обичам торти, също я харесах, значи определено ще се прави пак. А ето я и рецептата :
ПРОДУКТИ
за торта с диаметър 28 см.
ЗА БЛАТОВЕТЕ
3 яйца
430 гр. брашно ( 3 ч. ч. )
640 гр. захар ( 3 ч. ч. )
1 и 1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. еспресо
340 мл. прясно мляко
1, 5 с. л. лимонов сок
1 бакпулвер ( 10 гр. )
3 ванилии
3 с. л. какао
1, 5 щипка сол
1,5 ч. л. оцет
1,5 ч. л. сода бикарбонат
червена боя
ЗА КРЕМА
300 мл. течна сладкарска сметана
300 гр. крема сирене
3/4 ч. ч. пудра захар
ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ
100 шоколад ( черен или млечен )
100 гр. течна сладкарска сметана
ПРИГОТВЯНЕ
В купа се разбъркват сухите съставки без содата, т.е. пресятото брашно, ванилията, какаото, бакпулверът, солта и червената боя. Аз използвах от боите на прах от Кауфланд, като не сложих цялата и блатовете не се получиха алено червени, така че, ако искате много червено кадифе, сложете цялата боя ( те са едни съвсем мънички )
Отделно се разбиват яйцата със захарта. Постепенно се добавя прясното мляко, в което е сложен лимоновият сок. Следва олиото и еспресото. Содата се загася в оцета и също се добавя към сместа.
Следва смесване на сухата и мократа смес.
Разбивайки с миксера яйчената смес, към нея лъжица по лъжица се добавя сухата. Разбива се до пълното и усвояване и до получаване на гладка и червена смес. Тя се разпределя в три тавички с диаметър 28 см. , на дъното на които е сложена леко намазнена хартия за печене. Аз в случая използвах форма за торта, като сместа разпределих на три равни части ( две в купички и едната във формата ). Така използвах една форма за трите блата, като изпичайки единия, слагах нова хартия и изсипвах следващата част от сместа. Всеки блат се пече на 170 градуса в загрята фурна. Печенето отнема около половин час, но това зависи от фурната.
Блатовете се оставят да изстинат.
През това време се приготвя крема.
Сладкарската сметана се разбива заедно с пудрата захар. Следва прибавянето на крема сиренето ( хубаво е да е от типа на "Филаделфия" , въпреки, че аз използвах обикновено крема сирене, което ми беше под ръка).
С така приготвения крем се сглобява тортата, като се намазва всеки блат с част от него. След като се сглоби, се измазва и в страни.
Остава да се направи украсата, която може да е различна, в зависимост от предпочитанията. Аз използвах едни шоколадови пръчици, бонбонки от стафиди в шоколадова обвивка и разбира се, любимият ми за украси - шоколадов ганаш. Тук всеки може да прояви фантазия.
Шоколадовият ганаш се приготвя, като се загрее сметаната на котлона и преди да кипне, се сваля и се добавя начупения шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване и до получаването на гладка шоколадова смес.
Така приготвената торта се оставя да " отлежи " няколко часа в хладилника, за да стегне крема и ганаша.
Гарантирам, че хората, които я опитат, ще останат очаровани.
ДА ВИ Е СЛАДКО !
СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА
ОБЪРКВАТ СЕ СУХИТЕ СЪСТАВКИ БЕЗ СОДАТА |
ОТДЕЛНО СЕ РАЗБИВАТ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА |
ПРИБАВЯТ СЕ ПРЯСНОТО МЛЯКО С ЛИМОНОВИЯТ СОК, ОЛИОТО И ЕСПРЕСОТО, КАКТО И СОДАТА С ОЦЕТА |
КЪМ ТЕЧНАТА СМЕС СЕ ПРИБАВЯ ПОСТЕПЕННО И ПРИ НЕПРЕКЪСНАТО БЪРКАНЕ - СУХАТА СМЕС |
ПОЛУЧАВА СЕ ГЛАДКА ЧЕРВЕНА СМЕС, КОЯТО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ТРИ И СЕ ИЗСИПВА В ТАВА С ДИАМЕТЪР 28 СМ, ПОКРИТА С НАМАСЛЕНА ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ |
БЛАТОВЕТЕ СЕ ПЕКАТ ЕДИН ПО ЕДИН НА 170 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА |
СМЕТАНАТА СЕ РАЗБИВА С ПУДРАТА ЗАХАР И КЪМ НЕЯ СЕ ДОБАВЯ КРЕМА СИРЕНЕТО |
СЛЕДВА СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА |
РЕДУВАТ СЕ БЛАТ, КРЕМ, БЛАТ, КРЕМ И ТАКА НАКРАЯ СЕ ИЗМАЗВА И ЗАГЛАЖДА ЦЯЛАТА ТОРТА |
ШОКОЛАДОВИЯТ ГАНАШ СЕ ПРИГОТВЯ, КАТО КЪМ ЗАГРЯТАТА СМЕТАНА СЕ ПРИБАВЯ НАЧУПЕНИЯТ ШОКОЛАД И СЕ БЪРКА ДО ПЪЛНОТО МУ РЗТОПЯВАНЕ |
УКРАСЯВА СЕ ПОЖЕЛАНИЕ |
Коментари
Публикуване на коментар