Тортата спада към наситено шоколадовите. Тези, дето ти оставят усещането, че си ял истински десерт.
Точно такъв вкус търсех - запомнящ се. Да е в унисон със сладките незабравими събития, които, както обичам да казвам, ме захаросаха от кеф. Това е тортата за Рождения ден на първото ми внуче.
loading...
Продукти за блатовете (за торта с диаметър 20 см, 12 - 14 порции):
- 90 г меко масло (или маргарин)
- 3 с.л. олио
- 260 г захар (1 и 1/3 ч.ч.)
- 3 яйца + 1 жълтък
- 180 г брашно (1 и 1/2 ч.ч.)
- 3 с.л. какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 50 г крем сирене (или заквасена сметана)
Продукти за крема:
- 397 г подсладено кондензирано мляко (една кутия)
- 125 г масло
- 100 г млечен шоколад (може да се замени с натурален)
- 125 г крем сирене (или маскарпоне)
За сиропиране на блатовете:
- 1 - 2 с.л. мед
- 1/2 ч.ч. хладка вода
- 1 с.л. коняк (по желание)
Приготвяне на блатовете:
- Слагаме в купа мекото масло, олиото и захарта. Разбиваме ги с миксер.
- След това добавяме едно след друго яйцата, включително и жълтъка, като след всяко разбиваме за кратко.
- Наръсваме отгоре пресятото брашно, бакпулвера и солта. Отново разбиваме за кратко.
- Добавяме крем сиренето и включваме за последно миксера, като не трябва да прекаляваме с разбиването. Само колкото да се получи еднородна гладка смес.
- Подготвяме 4 форми за печене с диаметър 20 см.
- Покриваме формите с хартия за печене (изрязана в кръг, по мярка на формата). Ако нямате хартия, то намажете формите с малко олио и поръсете с брашно.
- Включваме фурната на 190 (С) градуса.
- Разпределяме тестото в 4 форми и изпичаме в предварително нагрятата фурна.
- След това ги изваждаме от фурната и оставяме да се охладят, както са си във формите.
Приготвяне на крема:
- В тенджера с двойно (дебело) дъно слагаме кондензираното мляко и маслото. Варим на умерен котлон до леко карамелизиране и сгъстяване, като бъркаме непрекъснато (внимавайте, защото кондензираното мляко лесно загаря. Трябва да се бърка непрекъснато).
- Отстраняваме от котлона готовата леко карамелизирана смес и добавяме начупения шоколад. Изчакваме да се разтопи и разбъркваме.
- Оставяме да се охлади и добавяме предварително разбитото крем сирене (чудесно се получава и с маскарпоне).
- Сглобяваме тортата като поставяме един блат в тортен ринг, сиропираме с меден сироп, нанасяме слой от крема, но не много дебел. След това поставяме втори блат и повтаряме процедурата със сиропирането и крема. По същия начин продължаваме с третия и четвъртия блат.
На тортата много биха и отивали печени или карамелизирани ядки.
Да ви е сладко и да ви се случват само сладички неща!
Коментари
Публикуване на коментар