Торта Шоколадко



Тортата спада към наситено шоколадовите. Тези, дето ти оставят усещането, че си ял истински десерт.
Точно такъв вкус търсех - запомнящ се. Да е в унисон със сладките незабравими събития, които, както обичам да казвам, ме захаросаха от кеф. Това е тортата за Рождения ден на първото ми внуче.

loading...




Продукти за блатовете (за торта с диаметър 20 см, 12 - 14 порции):

  • 90 г меко масло (или маргарин)
  • 3 с.л. олио
  • 260 г захар (1 и 1/3 ч.ч.)
  • 3 яйца + 1 жълтък
  • 180 г брашно (1 и 1/2 ч.ч.)
  • 3 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 50 г крем сирене (или заквасена сметана)
Рецептата за блатовете е от Grandbaby cakes, с добавка на какао

Продукти за крема:
  • 397 г подсладено кондензирано мляко (една кутия)
  • 125 г масло
  • 100 г млечен шоколад (може да се замени с натурален)
  • 125 г крем сирене (или маскарпоне)

За сиропиране на блатовете:
  • 1 - 2 с.л. мед
  • 1/2 ч.ч. хладка вода
  • 1 с.л. коняк (по желание)

Приготвяне на блатовете:

  • Слагаме в купа мекото масло, олиото и захарта. Разбиваме ги с миксер.
  • След това добавяме едно след друго яйцата, включително и жълтъка, като след всяко разбиваме за кратко.
  • Наръсваме отгоре пресятото брашно, бакпулвера и солта. Отново разбиваме за кратко.
  • Добавяме крем сиренето и включваме за последно миксера, като не трябва да прекаляваме с разбиването. Само колкото да се получи еднородна гладка смес.
  • Подготвяме 4 форми за печене с диаметър 20 см.
  • Покриваме формите с хартия за печене (изрязана в кръг, по мярка на формата). Ако нямате хартия, то намажете формите с малко олио и поръсете с брашно.
  • Включваме фурната на 190 (С) градуса.
  • Разпределяме тестото в 4 форми и изпичаме в предварително нагрятата фурна.
  • След това ги изваждаме от фурната и оставяме да се охладят, както са си във формите.

Приготвяне на крема:

  • В тенджера с двойно (дебело) дъно слагаме кондензираното мляко и маслото. Варим на умерен котлон до леко карамелизиране и сгъстяване, като бъркаме непрекъснато (внимавайте, защото кондензираното мляко лесно загаря. Трябва да се бърка непрекъснато).
  • Отстраняваме от котлона готовата леко карамелизирана смес и добавяме начупения шоколад. Изчакваме да се разтопи и разбъркваме.
  • Оставяме да се охлади и добавяме предварително разбитото крем сирене (чудесно се получава и с маскарпоне).


  • Сглобяваме тортата като поставяме един блат в тортен ринг, сиропираме с меден сироп, нанасяме слой от крема, но не много дебел. След това поставяме втори блат и повтаряме процедурата със сиропирането и крема. По същия начин продължаваме с третия и четвъртия блат.

На тортата много биха и отивали печени или карамелизирани ядки.
Да ви е сладко и да ви се случват само сладички неща!




Коментари