МЪФИНИ ОТ КАРТОФИ И ТИКВИЧКИ С ПЛЪНКА



=  МЪФИНИ ОТ КАРТОФИ И ТИКВИЧКИ С ПЛЪНКА  =

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /







   Имах едни тиквички, които стояха няколко дни в хладилника и нямах идея какво да направя с тях. Не ми се ядяха пържени тиквички, а исках нещо по- различно. Така се роди идеята да настържа тиквичките, но понеже ми се видяха малко, настъргах и няколко картофа. Мислех да ги направя под формата на кюфтенца на фурна, но понеже се притеснявах дали ще се получат, реших да направя мъфини. Погледнах какво има в хладилника и рецептата беше измислена. 
Тук ще направя уточнението, че не съм теглила продуктите и грамажите ще са приблизителни. Каквото и да сложите и както и да импровизирате, сигурна съм, че ще се получат страхотни мъфини. Ще изброя продуктите и ще посоча технологията, като всичко е показано стъпка по стъпка, а другото е според вкуса. Може плънката да е различна, може да се добавят още подправки.
И така...


ПРОДУКТИ


Около 700 гр. тиквички
Около 700 гр. картофи
200 гр. нарязани обезкостени маслини
Около 300 - 400 гр. микс от зеленчуци ( аз използвах замразени - грах, царевица, зелен боб, падладжан, моркови и гъби )
Около 300 гр. сирене
3 яйца
Около 50 - 60 гр. масло или олио за задушаване на зеленчуците
70 - 80 гр. галета
черен пипер
чубрица
сол

Ако обичате, може да добавите магданоз, копър, зелен лук и каквото още предпочитате.


ПРИГОТВЯНЕ


Тиквичките се измиват, настъргват и се посоляват леко. Оставят се да се отцедят. 
Картофите се сваряват и обелват. Намачкват се и към тях се добавят тиквичките, натрошеното сирене и яйцата. Слагат се и галета, като количеството им е според това с каква консистенция е сместа. Целта е да е гъста като тесто. Слагат се още сол, черен пипер и чубрица на вкус. Зеленчуците се задушават в малко масло почти до готовност.  Формичките за мъфини ( аз използвах силиконови ) се намазват леко с олио.  Във всяка формичка се слага от картофената смес до половината, като с пръсти се оформя като гнездо ( прави се вдлъбнатина ). Всяко гнездо се напълва със задушени зеленчуци. Върху тях се нареждат по няколко маслини. Отгоре се слага още от картофената смес и се притиска и заглажда. Така приготвените мъфини се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.  Поднасят се с кисело мляко, което може да е подправено с копър и чесън. 


ДОБЪР АПЕТИТ !  












СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА НАГЛЕДНО  СТЪПКА ПО СТЪПКА



ТИКВИЧКИТЕ СЕ НАСТЪРГВАТ, ПОСОЛЯВАТ И ОТЦЕЖДАТ




КАРТОФИТЕ СЕ СВАРЯВАТ И НАМАЧКВАТ




СМЕСВАТ СЕ ТИКВИЧКИТЕ И КАРТОФИТЕ




ДОБАВЯ СЕ НАТРОШЕНО СИРЕНЕ




СЧУПВАТ СЕ И ТРИ ЯЙЦА




ПРИБАВЯТ СЕ И ГАЛЕТАТА, СОЛ, ЧУБРИЦА И ЧЕРЕН ПИПЕР




ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СЕ ЗАДУШАВАТ В МАЛКО МАЗНИНА ДО ПОЛУГОТОВНОСТ




ФОРМИЧКИТЕ ЗА МЪФИНИ СЕ НАМАЗВАТ С МАЗНИНА




СЛАГА СЕ ЧАСТ ОТ КАРТОФЕНАТА СМЕС И СЕ ОФОРМЯТ ГНЕЗДА




ВСЯКО ГНЕЗДО СЕ ПЪЛНИ СЪС ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ



ВЪРХУ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СЕ СЛАГАТ НАРЯЗАНИТЕ МАСЛИНИ




ОТГОРЕ СЕ ДОБАВЯ ОЩЕ ОТ СМЕСТА, ПРИТИСКА СЕ И СЕ ЗАГЛАЖДА



ПРИГОТВЕНИТЕ МЪФИНИ СЕ ПЕКАТ НА 200 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ











ПОДНАСЯТ СЕ С КИСЕЛО МЛЯКО С ЧЕСЪН И КОПЪР




ДОБЪР АПЕТИТ !



























Коментари