За разнообразяване на менюто.
Недостатък им е това, че трябва да се консумират топли. Изстинат ли стават сухи, кашкавалът в тях не се усеща така сочен и ароматен.
Но топлички пък са приятно меки, с хрупкава панирана коричка и в съчетание с доматена салата могат да спасят един обяд или вечеря.
loading...
Продукти:
- 300 г ориз
- 200 г кашкавал
- 100 г сирене
- 4 яйца (2 за сместа и 2 за паниране)
- смлян черен пипер и сол
- 1 ч.ч. олио (за пържене)
- около 4 с.л. брашно (за паниране)
- около 6 с.л. галета (за паниране)
Начин на приготвяне:
- Сипваме в тенджера по-голямо количество вода (около 2,5 - 3 литра) с 1 ч.л. сол и слагаме на котлона да кипне.
- Измиваме хубаво ориза в гевгир, под течаща вода.
- Слагаме ориза във врящата вода и варим до готовност (внимаваме да не се превари).
- След това отцеждаме и оставяме да се охлади (не е нужно да изстива напълно. Само колко да може да се меси с ръка, без да пАри).
- Прехвърляме изцедения ориз в купа.
- Слагаме настърганите кашкавал и сирене. Добавяме 2 яйца и смлян черен пипер.
- Разбъркваме сместа и с влажни ръце оформяме кюфтета или топчета.
- Разбиваме в отделна купа 2 яйца за панировката. Отделно подготвяме брашно в една чиния (или купичка), в друга - галета.
- Нагряваме олио в тиган или по-дълбок съд.
- Кюфтетата овалваме първо в брашно (като с потупване махаме излишното), след това потапяме в разбитите яйца и от там в галетата.
- Пържим на не много силен котлон до хубаво зачервяване.
- Сервираме ги топли с прясна салата (доматена най-много им отива според мен).
От тези продукти излязоха около 4 - 5 порции. Ще трябва да намалите продуктите, ако сте по-малко хора, за да не ви остават за студена консумация. Или пък ще трябва да направите допълнителен сос - например доматен или сметанов. На снимките при мен са със сметанов с топено сирене.
За него загрях 170 мл сметана за готвене и сложих 75 г топено сирене (може да ползвате обикновено, чедър, ементал или др., както и смес от различни на вкус топени сирена). Варих до пълното разтопяване на сиренето.
Определям рецептата като лесна и бърза. Около един час отнема цялата технология, заедно със соса, нарязването на салатата, сипването на напитката и изяждането на всичко.
Рецептата търпи най-различни варианти за овкусяване на ориза, за плънки и добавяне на сос. Към гъбен вариант ще се насоча следващия път.
Коментари
Публикуване на коментар