= КОЗУНАК НА КОНЦИ =
Наближи ли Великден се започват едни репетиции за най - сполучливия козунак. Днес по една рецепта, утре по друга, докато накрая сглобих една, от няколко други, която според мен е много сполучлива.
Определено тайната на добрия козунак е в месенето. Искате ли да има конци, трябва да месите доста, като при самото месене се добавя масло, което трябва да се усвои от тестото.
Другото, което е важно, е че докато се меси, тестото трябва да се сгъва и разтяга все в една посока. Така козунака става на конци, мек, вкусен и ухаещ.
Още нещо важно е, че не трябва да се прекалява със захарта в тестото, защото може да не се изпече добре и козунака да стане клисав. Ако искате да има повече захар, може да сложите повечко отгоре.
Важно е и втасването. Козунаците, които правя, втасват три пъти.
И не на последно място - важно е брашното. Аз използвам това на София МЕЛ, което е за козунаци ( дано не прозвучи като реклама ) Ами това е.
Всеки си има своя рецепта, която си харесва. Моята е тази...
ПРОДУКТИ
Около 800 гр. брашно
5 яйца
190 гр. захар
180 мл. топло прясно мляко
200 гр. мазнина ( маргарин, олио, краве масло )
23 гр. прясна мая
настъргана кора на 1 лимон
есенция ром
1 ч. л. ракия
ОЩЕ:
- мазнина по избор за месенето
- жълтък за намазване
- течен шоколад, локум, мармалад или друга плънка пожелание
ПРИГОТВЯНЕ
Прясното мляко леко се затопля и в него се размива маята, заедно с 2- 3 с. л. брашно и 1 с. л. захар. Покрива се и се изчаква маята да се активира.
През това време се пресява брашното в подходящ съд. В средата се прави кладенче, в което се слагат разбитите яйца, половината от мазнината, настърганата лимонова кора, захарта, есенцията и ракията. Накрая се добавя и шупналата мая.
Омесва се меко тесто, като при месенето се добавя още мазнина, която се усвоява от тестото. При месенето, тестото се разтяга и прегъва, разтяга и прегъва, като посоката винаги е една и съща. След омесването се покрива и оставя да втасва.
Втасалото вече тесто се омесва втори път, като отново се добавя мазнина при месенето.
Така приготвеното тесто се разделя на три равни части
( при мен по 600 гр. ). Всяка част се оформя на топка и така трите топки отново се покриват и оставят да втасат втори път.
Всяка една топка се разделя на три равни части, които се оформят на фитили с намазнени ръце. Фитилите също се разтягат и прегъват няколко пъти, но отново в една посока.
Всеки един фитил се сплесква, слага се плънка по избор и се покрива със самото тесто ( завива се ). Така приготвените фитили, три по три се оплитат на плитки, като се оформят три козунака. Може един от фитилите да се оцвети с какао, за да се получи пъстър козунак. Може също така трите козунака да са с различна плънка - в моя случай с течен шоколад, с мармалад и с какао и стафиди.
Трите козунака се прехвърлят в подходящи съдове на дъното и по стените с хартия за печене ( аз използвах от тези алуминиевите, за еднократна употреба ). Отново се покриват и оставят да втасат за трети път.
Втасалите козунаци се намазват с разбит с малко прясно мляко жълтък. Отгоре се поръсват обилно с навлажнена кристална захар. Пекат се на 170 градуса в НЕ загрята фурна.
Коментари
Публикуване на коментар