Направо се влюбих във вида на солената торта, която сподели Танчето от "Вкусното ми хоби със страст и любов". Пък и не бях правила такава с плоски хлебни питки. Палачинкови да, но ми беше любопитно и хлебна как ще е.
Рецептата нагодих към нашия вкус или по-скоро към този на болшинството, защото лично на мен и рецептата, която е споделила Танчето ми харесва, но бях сигурна, че ще се намери някой да измърмори.
Необходими продукти:
- 6 бр. плоски питки
- 1 морков (средна големина)
- 1/2 глава кромид лук
- 170 - 200 г гъби
- 4 - 5 с.л. олио
- около 150 - 200 г салатна майонеза (или обикновена)
- 200 г крем сирене
- 200 г йогурт (или цедено кисело мляко)
- малко сол, смлян черен пипер
- около 150 - 180 г варено пушено филе
- краставици - за плънката и за декорация (няколко кръгчета)
- чери домати - за плънката и за декорация
- сол, черен пипер
- още майонеза за измазване на тортата
- За декорация - червен кромид лук, морков, чери домати, краставици, магданоз
Приготвяне:
Плънка 1:
- Задушете в тиган с 2 с.л. олио нарязания кромид лук и настъргания морков. Щом поомекнат ги извадете в купа или друг подходящ съд.
- В тигана добавете малко олио и запържете на силен котлон, за кратко, почистените и нарязани на тънки филийки гъби. Щом се запържат леко, ги извадете и сложете при моркова и лука.
- Оставете да изстинат. След това добавете около 150 - 200 г майонеза, и разбъркайте.
- В друг съд смесете крем сиренето и йогурта. Поръсете със смлян черен пипер и малко сол.
- На поднос сложете ринг за торта (може да ползвате малка тенджерка, с диаметър като този на питките. Опаковайте вътрешните страни с фолио за свежо съхранение и подреждайте тортата в нея).
- Поставете една питка и отгоре сложете 1/3 от сместа от моркови, лук, гъби и майонеза (плънка 1).
- Сложете втора питка. Намажете я с пастета от крем сирене и йогурт (плънка 2).
- Отгоре (върху сиренето) подредете тънки резени краставица. Посолете много оскъдно.
- Върху краставицата сложете тънки лентички от филето.
- Поставете отгоре третата питка.
- Върху нея сложете половината от останалата смес от моркови, лук, гъби и майонеза (плънка 1).
- Поставете отгоре следващата, четвърта питка.
- Нея намажете с пастета от сирене и йогурт.
- Подредете тънки резени чери домати. Посолете съвсем леко.
- Отгоре сложете отново тънки лентички филе.
- Поставете петата питка и върху нея сложете цялото останало количество от плънка 1.
- Най-отгоре сложете шестата питка. Леко притиснете.
Поставете тортата в хладилник за 1 - 2 часа (може и повече).
След това я освободете от формата и намажете от всички страни с майонеза.
Разпределение на плънките |
Солена торта - цяла и разрез |
Украсете тортата с резенчета домати, краставици, червен лук, моркови и магданоз. Или с каквото и както на вас ви харесва. Дори да не я украсите вкусът ще компенсира липсата на декорация.
Или... един слой настъргано сирене или кашкавал ще придаде завършен и съвсем не лош вид на тортичката.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар