Солена торта



Направо се влюбих във вида на солената торта, която сподели Танчето от "Вкусното ми хоби със страст и любов". Пък и не бях правила такава с плоски хлебни питки. Палачинкови да, но ми беше любопитно и хлебна как ще е.
Рецептата нагодих към нашия вкус или по-скоро към този на болшинството, защото лично на мен и рецептата, която е споделила Танчето ми харесва, но бях сигурна, че ще се намери някой да измърмори.



Необходими продукти:

  • 6 бр. плоски питки
  • 1 морков (средна големина)
  • 1/2 глава кромид лук
  • 170 - 200 г гъби
  • 4 - 5 с.л. олио
  • около 150 - 200 г салатна майонеза (или обикновена)
  • 200 г крем сирене
  • 200 г йогурт (или цедено кисело мляко)
  • малко сол, смлян черен пипер
    • около 150 - 180 г варено пушено филе
    • краставици - за плънката и за декорация (няколко кръгчета)
    • чери домати - за плънката и за декорация
      • сол, черен пипер
      • още майонеза за измазване на тортата
      • За декорация - червен кромид лук, морков, чери домати, краставици, магданоз
      Приготвяне:

      Плънка 1:
      • Задушете в тиган с 2 с.л. олио нарязания кромид лук и настъргания морков. Щом поомекнат ги извадете в купа или друг подходящ съд. 
      • В тигана добавете малко олио и запържете на силен котлон, за кратко, почистените и нарязани на тънки филийки гъби. Щом се запържат леко, ги извадете и сложете при моркова и лука.
      • Оставете да изстинат. След това добавете около 150 - 200 г майонеза, и разбъркайте.
      Плънка 2:
      • В друг съд смесете крем сиренето и йогурта. Поръсете със смлян черен пипер и малко сол.





      • На поднос сложете ринг за торта (може да ползвате малка тенджерка, с диаметър като този на питките. Опаковайте вътрешните страни с фолио за свежо съхранение и подреждайте тортата в нея).
      • Поставете една питка и отгоре сложете 1/3 от сместа от моркови, лук, гъби и майонеза (плънка 1).



      • Сложете втора питка. Намажете я с пастета от крем сирене и йогурт (плънка 2). 
      • Отгоре (върху сиренето) подредете тънки резени краставица. Посолете много оскъдно.
      • Върху краставицата сложете тънки лентички от филето.





      • Поставете отгоре третата питка.
      • Върху нея сложете половината от останалата смес от моркови, лук, гъби и майонеза (плънка 1).
      • Поставете отгоре следващата, четвърта питка.




      • Нея намажете с пастета от сирене и йогурт.
      • Подредете тънки резени чери домати. Посолете съвсем леко.
      • Отгоре сложете отново тънки лентички филе.
      • Поставете петата питка и върху нея сложете цялото останало количество от плънка 1.
      • Най-отгоре сложете шестата питка. Леко притиснете.

      Поставете тортата в хладилник за 1 - 2 часа (може и повече).
      След това я освободете от формата и намажете от всички страни с майонеза.

      Разпределение на плънките


      Солена торта - цяла и разрез


      Украсете тортата с резенчета домати, краставици, червен лук, моркови и магданоз. Или с каквото и както на вас ви харесва. Дори да не я украсите вкусът ще компенсира липсата на декорация.
      Или... един слой настъргано сирене или кашкавал ще придаде завършен и съвсем не лош вид на тортичката.

      Да ви е сладко!





      Коментари