За вдъхновението благодаря на Роси, Кулинарното еликсирче!
Преди Великден събирах идеи, разглеждах рецепти, но по неписан закон у дома, не направих нито една проба преди самия Празник. Отлагам магическото ухание на домашно изпечен козунак до последно, до ранната утрин на така обичания Великден. Просто традиция, която спазвам с години. И която, дори блогърското гъделче в мен, не можа да ме накара да наруша.
Когато видях идеята на Роси за козунак със смокиново пюре (което не се намираше у дома и не знаех от къде да си набавя) се сетих за домашното ми сладко от зелени смокини. Така всичко, което бях набелязала за проба се трансформира до козунаци с домашни сладка (като освен това от зелени смокини включих и ягодово сладко).
Продукти и стъпки по приготвянето:
- 240 мл прясно мляко
- 20 г мая Yuva (или 40 г друга марка прясна мая за 1 кг брашно)
- 110 г краве масло (20 г (за млякото) + 90 г (за тестото))
- 90 мл олио
- 250 г кристална захар
- 5 яйца
- 900 - 950 г брашно
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. коняк
- настъргана кора от 1 лимон (или 3 - 4 капки лимонова есенция)
- Сладко от зелени смокини, сладко от ягоди, ситно смлени орехи
1. В тенджерка или друг подходящ съд поставяме
- 240 мл мляко
- 20 г масло и
- 1 с.л. захар
2. Затопляме сместа, до разтопяване на маслото и оставяме да се охлади до приятно хладко.
3. Поставяме в млякото 20 г мая Yuva (едно кубче от тази мая е за 2 кг брашно, за това взимаме само половин кубче).
4. Изчакваме маята да се разтвори, разбъркваме и добавяме 200 г брашно
5. Разбъркваме всичко това и получената каша оставяме на топло да бухне (при мен за около 30 минути).
6. През това време в друг съд поставяме:
- 4 яйца
- 1 жълтък (белтъкът оставяме за намазване)
- 240 г захар
7. Загряваме яйцата на водна баня, като разбиваме с вилица. На допир сместа трябва да е приятно топла. След това отстраняваме от котлона и по желание може да разбием с миксер до пухкав крем (направих козунаци и по двете технологии - с яйца, разбити само с вилица, и с яйца, разбити с миксер. Нямаше кой знае каква разлика в крайния резултат).
8. В купа пресяваме 600 - 650 г брашно.
9. Правим кладенче и изсипваме вътре затоплените яйца и маята, която вече е бухнала
Бухналата мая |
Към брашното добавяме яйцата (на снимката разбити до пухкав крем) |
Добавяме маята |
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. коняк
- настърганата кора от един лимон (или 3 - 4 капки лимонова есенция)
11. Замесваме тесто, което при мен, на този етап, е все още лепкаво.
12. Добавяме на малки порции още 100 - 120 г брашно
и замесваме меко, нелепнещо вече тесто.
13. Сега вече пристъпваме към самото месене на козунака. То става като разтегляме и събираме с въртеливо движение тестото на топка. По време на дългото месене внедряваме в тестото и мазнината.
14. Затопляме 90 мл олио + 90 г масло
до разтопяване на маслото. Оставяме мазнината да се охлади до приятно топло.
15. По време на месенето топваме ръцете си в мазнина и месим до пълното й поемане от тестото. И така, докато мазнината свърши.
Съвет: След като сте започнали измесването на тестото с мазнина, вече не добавяйте брашно. Преди това си го измесете хубаво и си направете меко на допир, нелепнещо тесто. След това вече работете само с добавка на мазнина.
16. След като сте омесили хубаво тестото и сте вкарали цялата мазнина в него, го преместете в купа, завийте тестото с фолио за свежо съхранение и кърпа. Оставете на топло да втаса. Втасването става по-бавно, поради наличие на захар в тестото. Бъдете търпеливи, не бързайте да работите с невтасало тесто.
17. От втасалото тесто късайте топки, разтеглете ги на ръка, така че да им придадете форма на елипса или правоъгълник. Сложете отгоре нарязани смокини от сладко (по желание и ситно смлени орехи). Завийте на руло.
18. От три рула сплетете плитка.
19. Преместете питката в подходяща форма за печене (трябва да заема около или малко по-малко от 2/3 от обема на формата).
20. Оставете повторно да втаса - пак на топличко и пак с нужното търпение.
21. Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
22. Щом козунакът втаса, намажете го с разбит белтък и поръсете с кристална захар.
23. Поставете да печете в предварително нагрятата фурна, като по някое време го покрийте с фолио, за да не загори коричката.
24. Проверете готовността с клечка (трябва да излиза суха, без полепнало сурово тесто по нея).
Количеството в рецептата е за един козунак с диаметър 26 - 28 см.
От същото тесто направих и козуначена пита с ягодова плънка:
Това бяха вкусовете на тазгодишния ни Великден - смокини, орехи и ягоди.
12. Добавяме на малки порции още 100 - 120 г брашно
и замесваме меко, нелепнещо вече тесто.
13. Сега вече пристъпваме към самото месене на козунака. То става като разтегляме и събираме с въртеливо движение тестото на топка. По време на дългото месене внедряваме в тестото и мазнината.
14. Затопляме 90 мл олио + 90 г масло
до разтопяване на маслото. Оставяме мазнината да се охлади до приятно топло.
15. По време на месенето топваме ръцете си в мазнина и месим до пълното й поемане от тестото. И така, докато мазнината свърши.
Съвет: След като сте започнали измесването на тестото с мазнина, вече не добавяйте брашно. Преди това си го измесете хубаво и си направете меко на допир, нелепнещо тесто. След това вече работете само с добавка на мазнина.
16. След като сте омесили хубаво тестото и сте вкарали цялата мазнина в него, го преместете в купа, завийте тестото с фолио за свежо съхранение и кърпа. Оставете на топло да втаса. Втасването става по-бавно, поради наличие на захар в тестото. Бъдете търпеливи, не бързайте да работите с невтасало тесто.
17. От втасалото тесто късайте топки, разтеглете ги на ръка, така че да им придадете форма на елипса или правоъгълник. Сложете отгоре нарязани смокини от сладко (по желание и ситно смлени орехи). Завийте на руло.
18. От три рула сплетете плитка.
19. Преместете питката в подходяща форма за печене (трябва да заема около или малко по-малко от 2/3 от обема на формата).
20. Оставете повторно да втаса - пак на топличко и пак с нужното търпение.
21. Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
22. Щом козунакът втаса, намажете го с разбит белтък и поръсете с кристална захар.
23. Поставете да печете в предварително нагрятата фурна, като по някое време го покрийте с фолио, за да не загори коричката.
24. Проверете готовността с клечка (трябва да излиза суха, без полепнало сурово тесто по нея).
Количеството в рецептата е за един козунак с диаметър 26 - 28 см.
От същото тесто направих и козуначена пита с ягодова плънка:
Това бяха вкусовете на тазгодишния ни Великден - смокини, орехи и ягоди.
Коментари
Публикуване на коментар