Кебапчета,в ролята на адана-кебап


От време на време си правим тематични вечери с приятели, с ястия, характерни за някоя чужда кухня. Този път избрах турската да е в центъра, въпреки, че агнешко у нас не се яде, а телешко минава само с винен кебап.  Претършувах интернет "шкафа", попрочетох това-онова и си избрах адана-кебап (ама знаех, че няма да го приготвя баш по рецепта, заради агнешкото), завъртулките с бутер тесто (които вече ви показах), пюре от нахут (но не и хумус) и едни плоски питки със сусам.
Остана ми да им лепна етикет "турска кухня", или да направя копие на оригинала, което макар и фалшиво да пасне на нашия вкус.


За кебапчетата в ролята на адана-кебап ще ви трябват:




  • 800 г кайма (използвах смес, свинска и телешка. За истински адана-кебап се ползва агнешко)
  • 2 гл. стар кромид лук
  • 3 бр. червени чушки (ползвах сурови, но може преди това да ги опечете и обелите)
  • 3 скилидки чесън
  • смлян черен пипер и смлян кимион на вкус
  • по желание: 2 - 3 щипки смлян кориандър, 2 - 3 щипки сух риган
  • 1 стрита суха люта чушка (по желание)
Приготвяне:
  • Нарежете на много ситно кромидия лук, чушките и чесъна.
  • Омесете каймата с нарязаните зеленчуци и подправките.
  • Оставете за 30-ина минути на студено.
  • След това оформете кебапчета, нанижете ги на шиш (ползвах по 2 броя шишчета за 1 кебапче).
  • Сплескайте ги леко и изпечете на предварително нагрята скара.
Рецептата взех от блога "И да похапнем..."



Сервирайте топли, с гарнитура
картофено пюре,
пюре от нахут (примерно по тази рецепта, като допълнително го залеете с препържено олио с червен пипер),
шишчета от зеленчуци, жарнати на скара,
лимон и
питки със сусам. За питките може да ползвате рецептата за тестото от турската пица "Пиде".
Хайде, наздраве!

Приятелска вечеря, вдъхновена от турската кухня 

Коментари