Завъртулки с кайма и бутер тесто


Името в заглавието да не ви подвежда, че е някаква голяма врътня. Не, много бързи и лесни за приготвяне са. Идеални за вечеря. Не, че не може и за закуска, може, но... ако не ви притеснява "парфюмът" "Garlic".





Рецептата е адаптирана от тук.

Продукти:

  • 1 пакет прясно бутер тесто (на Belbake (пак не погледнах опаковката за грамажа)
  • около 300 - 350 г кайма
  • 1/2 глава кромид лук
  • 1/2 червена чушка (не гигантска)
  • 2 скилидки чесън (1 за каймата и 1 за йогурта
  • 1 щипка смлян кориандър
  • 2 щипки смлян кимион
  • 3 щипки смлян черен пипер
  • сол (ако каймата не е солена) и за йогурта
  • 7 - 8 с.л. йогурт (или цедено кисело мляко)
  • олио
  • 1 ч.л. червен пипер


Начин на приготвяне:

  • Почистените лук, чушка и чесън пасирайте на дребни кубчета (но не на каша)
  • Сложете ги към каймата заедно с подправките.
  • Омесете каймата и оставете 1 час да отлежи.
  • Разгънете листа бутер тесто и го разрежете на две.
  • На едната половина сложете от каймата, на ивици.




  • Между каймата намажете бутер тестото с вода и отгоре сложете втория лист.
  • Притиснете хубаво тестото в участъците без кайма.



  • Нарежете на ленти (около 2 - 3 см широки)




  •  Изправете лентата с разреза нагоре и завийте на руло.




  • Или на друг вид завъртулка.




  • Загрейте фурната на 220 (С) градуса.
  • Завъртулките подредете в тава, застлана с хартия за печене и ги изпечете в загрятата фурна, до зачервяване.




  • Запържете малко олио с червен пипер.
  • Към йогурта сложете малко сол и ситно нарязан чесън.
  • Сервирайте завъртулките топли, с лъжица или две от йогурта и отгоре залейте с олиото с червения пипер.
  • Може да поръсите с тънки резенчета от люта суха чушка (по желание).



Йогурта сложете непосредствено преди сервиране, за да не омекне тестото. По-хубаво е, когато е все още хрупкаво и има контраст между топлата подложка и студения йогурт отгоре.

Да ви е сладко!


Коментари