Името в заглавието да не ви подвежда, че е някаква голяма врътня. Не, много бързи и лесни за приготвяне са. Идеални за вечеря. Не, че не може и за закуска, може, но... ако не ви притеснява "парфюмът" "Garlic".
Рецептата е адаптирана от тук.
Продукти:
- 1 пакет прясно бутер тесто (на Belbake (пак не погледнах опаковката за грамажа)
- около 300 - 350 г кайма
- 1/2 глава кромид лук
- 1/2 червена чушка (не гигантска)
- 2 скилидки чесън (1 за каймата и 1 за йогурта
- 1 щипка смлян кориандър
- 2 щипки смлян кимион
- 3 щипки смлян черен пипер
- сол (ако каймата не е солена) и за йогурта
- 7 - 8 с.л. йогурт (или цедено кисело мляко)
- олио
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
- Почистените лук, чушка и чесън пасирайте на дребни кубчета (но не на каша)
- Сложете ги към каймата заедно с подправките.
- Омесете каймата и оставете 1 час да отлежи.
- Разгънете листа бутер тесто и го разрежете на две.
- На едната половина сложете от каймата, на ивици.
- Между каймата намажете бутер тестото с вода и отгоре сложете втория лист.
- Притиснете хубаво тестото в участъците без кайма.
- Нарежете на ленти (около 2 - 3 см широки)
- Изправете лентата с разреза нагоре и завийте на руло.
- Или на друг вид завъртулка.
- Загрейте фурната на 220 (С) градуса.
- Завъртулките подредете в тава, застлана с хартия за печене и ги изпечете в загрятата фурна, до зачервяване.
- Запържете малко олио с червен пипер.
- Към йогурта сложете малко сол и ситно нарязан чесън.
- Сервирайте завъртулките топли, с лъжица или две от йогурта и отгоре залейте с олиото с червения пипер.
- Може да поръсите с тънки резенчета от люта суха чушка (по желание).
Йогурта сложете непосредствено преди сервиране, за да не омекне тестото. По-хубаво е, когато е все още хрупкаво и има контраст между топлата подложка и студения йогурт отгоре.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар