Това е сиропиран десерт от сладкарниците на моето детство. Понякога добре напоен, понякога почти сух, въпрос на късмет или партида. Сухите не струваха, но сиропираните бяха върха.
Едно не мога да си спомня обаче - плънката с орехи ли беше или с фъстъци?
Покрай Великден и козунаците се сетих и за тях. Направих ги от тесто близко до козуначеното. За плънка сложих орехи и канела. А със сиропа се случи така, че имах и добре напоени, и сухи :). Но и сухите си струваха, защото пресни и пухкави се доближаваха до кифличка.
Продукти за сиропа:
- 400 г захар
- 700 мл вода
- 1/5 ч.л. лимонена киселина или на върха на лъжичката (може и без това)
- ванилия, на прах или есенция
Бележка: сиропът може да се увеличи (примерно 500 г захар и 850 мл вода)
Продукти за тестото:
- 2 яйца
- 60 г захар
- 150 мл олио
- 700 г брашно (приблизително)
- 25 г свежа мая (ако ползвате суха 10 г)
- 1 ванилия на прах
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора (или 2 -3 капки лимонова есенция)
- 250 мл хладка вода (или ниско маслено прясно мляко)
- щипка сол
Продукти за плънката:
- 150 г орехи
- 100 г захар
- 1 равна ч.л. канела
Начин на приготвяне:
1. Сироп:
- Сварете сироп от захарта и водата, като след завирането го оставете да ври около 10 - 15 минути. Сиропът трябва да е леко сгъстен, да не стои рядък като вода, но и в същото време да не се влачи прекалено тежко (варих го 20 минути, в тесен висок съд. В по-широк предполагам, че 10 - 15 минути ще са достатъчни).
- В края на варенето сложете лимонената киселина (по желание).
- Свалете от котлона и ароматизирайте с ванилия. Оставете да изстине.
- Сложете маята, щипка сол и 1 с.л. захар в 250 мл хладка вода (или прясно мляко). Изчакайте маята да се разтвори и добавете 200 г брашно. Разбъркайте до поемане на брашното и получаване на каша.
- Оставете за 10 минути на топличко и през това време подгответе останалите неща за тестото.
- Сложете в купа яйцата, олиото и захарта. Разбийте ги с вилица или тел.
- Добавете към яйцата рядкото тесто с мая.
- Сложете брашното и омесете на питка.
- Намажете питката с малко олио и оставете на топло да втаса (около 30 минути).
- За плънката сложете всички продукти в купата на робота, с приставка нож и направете фино смляна орехово-захарна смес.
- Към тази смес сложете 2 - 3 с.л. от готовия захарен сироп и разбъркайте.
4. Мелчета:
- Втасалото тесто разделете на две.
- Вземете една част и я разстелете на ръка (или с точилка) на намазана с мазнина повърхност, до квадратна кора (около 30 на 30 см, дебелината на кората да не е по-дебела от 5 мм).
- Отгоре разпределете по цялата повърхност половината от смлените орехи. Притиснете с ръка плънката.
- Завийте на руло и нарежете на шайби (3 см).
- Подредете нарязаните парчета в тава, застлана с хартия за печене, като оставяте място между тях, защото бухват.
- Натиснете ги с ръка, да ги сплескате малко.
- Оставете ги за 10 минути. През това време включете фурната на 190 (С) градуса, да нагрява.
- Изпечете мелчетата, в предварително нагрята фурна, до зачервяване.
- Извадете ги от тавата и оставете да се охладят.
- Подредете мелчетата плътно едно до друго в подходяща тава и залейте със сиропа (работих с добре изстинал сироп, изстинали или хладки мелчета. Сиропът да стига до половината от височината на мелчетата).
От продуктите в рецептата изпекох 2 тави мелчета (18 или 20 бройки бяха).
Сиропирах на части и за последните почти не ми остана сироп. Не оставям мелчетата да плуват в сироп, защото така поемат много и стават тежки. Сипвам им толкова, че само половината мелче да е напоено. Ако обичате да са супер сиропирани със сигурност ще трябва да увеличите продуктите за сиропа. Но има вариант по-сухичките да сервирате с мед. Пак стават много вкусни.
Коментари
Публикуване на коментар