Палачинки Катаеф



"Опитайте..."
Странно, как името на блога, от който взех рецептата, ми спести описанието, което исках да пусна за вкуса. Ми то наистина едно "опитайте" е достатъчно. А аз след като изпробвах солената версия, вече се замислям и за сладката. Тестото е меко, леко сладникаво и в комбинация със солената плънка ми идва точно по вкуса. Контрастът не е агресивен, изобщо даже, по-скоро взаимно-допълващ е.



Продукти за тестото:
  • 1/2 ч.ч. топла вода
  • 1 ч.л. суха мая
  • 1 равна с.л. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 равна ч.л. сол
  • 1 ч.ч. прясно мляко
Продукти за плънката:
  • 200 г пресни гъби (печурки)
  • 2 - 3 с.л. олио
  • 1 глава кромид лук
  • топено сирене (около 100 г)
  • сол, смлян черен пипер



Приготвяне на тестото за палачинки:
  • Сложете в купа водата (да е приятно топла, не гореща), захарта и сухата мая.
  • Оставете да престои десетина минути. 
  • След това към тях налейте топлото (пак внимавайте да не е горещо) мляко, брашно, бакпулвер и сол. 
  • Разбъркайте сместа и оставете за 20-30 минути.

* Сместа е по-гъста от нужното, на този етап. И както съветва Дианка, добавих около половин чаша вода, за да разредя и да получа смес, която хем е гъста, хем се разлива в тигана. (Добавянето на още вода е след като сместа е престояла вече тези 20 - 30-ина минути).
В сравнение с тестото за класически палачинки тази е по-гъста, но не толкова, че да говорим за бухти ;)

Приготвяне на плънката:
  • Задушете нарязаните гъби в малко олио.
  • Добавете нарязания лук и след като сокът от гъбите изври, оставете сместа съвсем леко да се запържи. (Трябва да остане на мазнина, да няма течност в тигана).
  • Сложете сол и смлян черен пипер на вкус.
  • Нарежете топеното сирене на кубчета (да е готово и удобно за следващата стъпка).



Печене и оформяне на палачинките Катаеф:
  • Загрейте на котлона сух тиган с незалепващо покритие (не се страхувайте, няма да залепнат и не намаслявайте тигана).
  • Сипете от сместа за палачинки, като кръгът, който трябва да се получи да е горе-долу около 10 - 12 см.
  • Печете палачинката само от едната страна и внимавайте горната част да не се изсуши прекалено.
Печенето, пълненето и защипването правих успоредно и за това нямам снимки на процеса. Технологията е следната:
  • Печем 1 палачинка (само от едната страна).
  • Щом стане готова я махаме и в тигана слагаме следващата по ред.
  • Слагаме плънка в центъра (на тази, която извадихме от тигана и плънката слагаме на неизпечената страна). Върху гъбената плънка поставяме и парче топено сирене.
  • Защипваме крайчетата (като може да оформите на такива триъгълни форми, като на снимките или просто на полумесеци).
  • Докато затваряме едната палачинка, то следващата е вече изпечена и така набързо (защото наистина стават бързо) приготвяме всички.

  • Подреждаме всички палачинки в тава и преди сервиране ги запичаме в топла фурна (180 (С) градуса) за 10 - ина минути, за да може хем да омекне топеното сирене, хем да засилим уханието на гъбите. Това допълнително запичане ми хареса много, защото палачинките може да се приготвят по-рано и преди сервиране само да се затоплят.

Сервирах ги като топло предястие. Опитайте и да ви е сладко!

Коментари