"Опитайте..."
Странно, как името на блога, от който взех рецептата, ми спести описанието, което исках да пусна за вкуса. Ми то наистина едно "опитайте" е достатъчно. А аз след като изпробвах солената версия, вече се замислям и за сладката. Тестото е меко, леко сладникаво и в комбинация със солената плънка ми идва точно по вкуса. Контрастът не е агресивен, изобщо даже, по-скоро взаимно-допълващ е.
Продукти за тестото:
- 1/2 ч.ч. топла вода
- 1 ч.л. суха мая
- 1 равна с.л. захар
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 равна ч.л. сол
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 200 г пресни гъби (печурки)
- 2 - 3 с.л. олио
- 1 глава кромид лук
- топено сирене (около 100 г)
- сол, смлян черен пипер
Приготвяне на тестото за палачинки:
- Сложете в купа водата (да е приятно топла, не гореща), захарта и сухата мая.
- Оставете да престои десетина минути.
- След това към тях налейте топлото (пак внимавайте да не е горещо) мляко, брашно, бакпулвер и сол.
- Разбъркайте сместа и оставете за 20-30 минути.
* Сместа е по-гъста от нужното, на този етап. И както съветва Дианка, добавих около половин чаша вода, за да разредя и да получа смес, която хем е гъста, хем се разлива в тигана. (Добавянето на още вода е след като сместа е престояла вече тези 20 - 30-ина минути).
В сравнение с тестото за класически палачинки тази е по-гъста, но не толкова, че да говорим за бухти ;)
Приготвяне на плънката:
- Задушете нарязаните гъби в малко олио.
- Добавете нарязания лук и след като сокът от гъбите изври, оставете сместа съвсем леко да се запържи. (Трябва да остане на мазнина, да няма течност в тигана).
- Сложете сол и смлян черен пипер на вкус.
- Нарежете топеното сирене на кубчета (да е готово и удобно за следващата стъпка).
Печене и оформяне на палачинките Катаеф:
- Загрейте на котлона сух тиган с незалепващо покритие (не се страхувайте, няма да залепнат и не намаслявайте тигана).
- Сипете от сместа за палачинки, като кръгът, който трябва да се получи да е горе-долу около 10 - 12 см.
- Печете палачинката само от едната страна и внимавайте горната част да не се изсуши прекалено.
- Печем 1 палачинка (само от едната страна).
- Щом стане готова я махаме и в тигана слагаме следващата по ред.
- Слагаме плънка в центъра (на тази, която извадихме от тигана и плънката слагаме на неизпечената страна). Върху гъбената плънка поставяме и парче топено сирене.
- Защипваме крайчетата (като може да оформите на такива триъгълни форми, като на снимките или просто на полумесеци).
- Докато затваряме едната палачинка, то следващата е вече изпечена и така набързо (защото наистина стават бързо) приготвяме всички.
- Подреждаме всички палачинки в тава и преди сервиране ги запичаме в топла фурна (180 (С) градуса) за 10 - ина минути, за да може хем да омекне топеното сирене, хем да засилим уханието на гъбите. Това допълнително запичане ми хареса много, защото палачинките може да се приготвят по-рано и преди сервиране само да се затоплят.
Сервирах ги като топло предястие. Опитайте и да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар