Сиренки



Докато се чудя дали да сложа нови снимки към рецептата за мекичките, или да си ги дам в отделна публикация тези сиренки, то... станало обяд.
Но онази публикация и без това съм я натоварила със снимки, пък и рецептата пипнах леко, та по-добре отделно да ви ги сервирам.


Една от любимите ни неделни закуски, макар и рядко приготвяни.

Продукти:
  • 400 г кисело мляко (3,6 % масленост)
  • 250 мл гореща вода
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • около 800 г брашно + 100 г за разточване
  • сирене, като количеството е на вкус (за по-богата или по-бедна плънка)
  • олио за пържене

Приготвяне:

  • Сложете киселото мляко в купа и добавете содата.
  • Изчакайте да шупне и сипете горещата вода. Разбъркайте.
  • Добавете брашното, бакпулвера и солта.
  • Замесете меко тесто, оформете го на топка, намажете с малко олио и оставете да почине 30 минутки.
  • Откъсайте от тестото топка, с големината на юмрук и я разточете на кръгла кора (не много тънка, около 0,5 см да е). Тестото е лепкаво, за това си поръсете брашно както на плота, така и върху самото тесто.


  • Разрежете кората на 4 (или на 6) триъгълника, сложете начупено сирене в широката част и завийте на руло (пурички).



  • Загрейте в съд достатъчно количество олио (като пуснете пуричката да я покрива).
  • Пържете до зачервяване, като обръщате от време на време.
  • Сервирайте сиренките топли.

Коментари