Този десерт прилича на реване, но не точно. Както и на един друг хитов десерт от старите тетрадки - "жадната монахиня". Рецептата обаче е за най-обикновен кекс, който сиропирам и хоп, лъжа, че е реване. Рядко му слагам крем, в случая е бонус.
Продукти за блата:
- 4 яйца
- 150 г захар
- 10 с.л. олио
- 10 с.л. вряла вода
- 10 с.л. (с лек връх) брашно
- 1 ч.л. (с лек връх) бакпулвер
- 1 ванилия на прах
- 3 ч.ч. (580 мл) вода
- 1,5 ч.ч. (290 г) захар
- 1 ванилия на прах (или 1 ч.л. есенция)
- 500 мл прясно мляко
- 1 пакетче нишесте ванилия (за 600 мл мляко, прочетете на пакета за колко мляко е пакетчето)
- 6 с.л. захар (може и повечко, към 8 - 9 с.л.)
- 180 - 200 г заквасена сметана
Първо пригответе сиропа:
- Сложете захарта и водата на котлона да кипнат и варете около 5 минути. Отстранете и добавете ванилията. Оставете да изстине.
- Разбийте с помощта на миксер яйцата и захарта до побеляване и сгъстяване.
- Сложете олиото, разбийте.
- Добавете врялата вода и отново разбийте.
- Наръсете пресятото брашно, бакпулвера и ванилията.
- Разбъркайте с лъжица до гладка смес.
- Загрейте фурната до 200 (С) градуса.
- Намажете тавичка (с диаметър 30 см) с олио. Изсипете кексовата смес и печете до готовност.
- Извадете готовия блат от фурната и оставете да се охлади, така, както си е в тавичката.
- След това надупчете блата с вилица или шиш и залейте със сиропа (и блатът, и сиропът са студени).
- В 100 мл от млякото разтворете нишестето.
- Останалите 400 мл мляко кипнете заедно със захарта.
- На тънка струйка и като бъркате сипете нишестето в кипящото мляко.
- Изчакайте да кипне, като бъркате непрекъснато и отстранете от котлона.
- Оставете крема да изстине и добавете в него 200 г заквасена сметана. Разбъркайте хубаво.
Нарежете на парчета и сервирайте.
Може да полеете сладкиша със сироп от сладко, да поръсите с настърган шоколад, кокос или ядки.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар