Сиропиран десерт с крем

Този десерт прилича на реване, но не точно.  Както и на един друг хитов десерт от старите тетрадки - "жадната монахиня". Рецептата обаче е за най-обикновен кекс, който сиропирам и хоп, лъжа, че е реване. Рядко му слагам крем, в случая е бонус.




Продукти за блата:

  • 4 яйца
  • 150 г захар
  • 10 с.л. олио
  • 10 с.л. вряла вода
  • 10 с.л. (с лек връх) брашно 
  • 1 ч.л. (с лек връх) бакпулвер
  • 1 ванилия на прах
Продукти за сиропа:
  • 3 ч.ч. (580 мл) вода
  • 1,5 ч.ч. (290 г) захар
  • 1 ванилия на прах (или 1 ч.л. есенция)
Продукти за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 пакетче нишесте ванилия (за 600 мл мляко, прочетете на пакета за колко мляко е пакетчето)
  • 6 с.л. захар (може и повечко, към 8 - 9 с.л.)
  • 180 - 200 г заквасена сметана
(Слагаме по-малко мляко от това, което е указано на пакетчето нишесте с идеята да получим по-гъст крем. След това добавянето на заквасена сметана оправя гъстотата и му придава кадифен вкус)


Първо пригответе сиропа:
  • Сложете захарта и водата на котлона да кипнат и варете около 5 минути. Отстранете и добавете ванилията. Оставете да изстине.
Приготвяне на блата:
  • Разбийте с помощта на миксер яйцата и захарта до побеляване и сгъстяване.
  • Сложете олиото, разбийте.
  • Добавете врялата вода и отново разбийте.
  • Наръсете пресятото брашно, бакпулвера и ванилията.
  • Разбъркайте с лъжица до гладка смес.
  • Загрейте фурната до 200 (С) градуса.
  • Намажете тавичка (с диаметър 30 см) с олио. Изсипете кексовата смес и печете до готовност.
  • Извадете готовия блат от фурната и оставете да се охлади, така, както си е в тавичката.
  • След това надупчете блата с вилица или шиш и залейте със сиропа (и блатът, и сиропът са студени).
Приготвяне на крема:
  • В 100 мл от млякото разтворете нишестето.
  • Останалите 400 мл мляко кипнете заедно със захарта.
  • На тънка струйка и като бъркате сипете нишестето в кипящото мляко.
  • Изчакайте да кипне, като бъркате непрекъснато и отстранете от котлона.
  • Оставете крема да изстине и добавете в него 200 г заквасена сметана. Разбъркайте хубаво.
С този крем залейте сладкиша и приберете в хладилник за около час.
Нарежете на парчета и сервирайте.
Може да полеете сладкиша със сироп от сладко, да поръсите с настърган шоколад, кокос или ядки.


Да ви е сладко!

Коментари