Торта "Рафаело в шоколад"


Тази години Рожденият ден на дъщеря ми съвпадна с Цветница. Трябваше да правя две торти и в суматохата пропуснах записките по шоколадовия крем на тази торта. Така, че точните количества може да се окажат не съвсем точни, но въпреки това ще си запиша рецептата, с едно наум.
Основната рецепта за торта Рафаело е от тук. Добавянето на шоколадов крем ми хрумна в последния момент, но определено крайният резултат си струваше. Получих нещо като "укротяване" на аромата и тортата се хареса дори от тези, които принципно не вкусват кокос. Стружките обаче, тези кокосовите, бяха по-едри и издайнически викаха "торта с кокос, торта с кокос".





Идеята за декорацията е по снимка от интернет.

Продукти за блатовете:

  • 6 яйца
  • 350 г захар
  • 350 г кокосови стърготини
  • щипка сол

Продукти за кокосовите топчета:

  • 200 г бял шоколад
  • 300 мл течна сметана
  • 50 г кокосови стърготини
  • Пресни ягоди 5 - 6 бр. (около 100-150 г)

Продукти за шоколадовия крем (количествата са по спомен и има вероятност да не са съвсем точни):

  • 500 мл прясно мляко
  • 200 г шоколад (сложих  към 120 - 140 г тъмен готварски + 50 - 60 г млечен)
  • 3 яйца
  • 5 с.л. оризово брашно (или нишесте "Шоколад" за 500 мл мляко)
  • 100 мл течна сметана
  • 10 г желатин
  • 250 г захар

Начин на приготвяне на блатовете:

  • Яйцата, захарта и солта разбиваме с миксер, на водна баня (разбиваме с прекъсване, на етапи докато сместа не се загрее до 50-60 (С) градуса. През времето, през което не разбиваме с миксер, разбъркваме сместа). 
  • Щом достигне нужната температура отстраняваме от водната баня  и продължаваме да разбиваме до охлаждане. (Нямах търпение да разбивам до пълно изстиване, а и сместа си стана пухкава и устойчива, така, че спрях разбиването при достигане на състояние хладко).
  • Добавяме кокосовите стърготини и разбъркваме нежно с шпатула.
  • Във формата, в която ще печем блатовете слагаме хартия, намазваме я с малко олио и поръсваме с брашно.
  • (Ползвах форма с диаметър 15 см и от сместа изпекох 4 блата).
  • Печем в предварително нагрята до 180 (С) градуса фурна около 10-15 минути,(или докато при лек натиск в средата блатът не потъва).
  • Готовите блатове оставяме да изстинат напълно, преди да пристъпим към сглобяване на тортата.


Приготвяне на сместа за кокосовите топчета:

  • В метален съд с двойно дъно, поставяме начупения (или настърган) шоколад, заливаме със сметаната и загряваме на слаб котлон.
  • Бъркаме непрекъснато и щом шоколадът се разтопи напълно отстраняваме от котлона.
  • Добавяме кокосовите стърготини, разбъркваме, оставяме сместа да се охлади и прибираме в хладилник.

Приготвяне на шоколадовия крем:

  • Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
  • Към жълтъците слагаме 3 с.л. захар, оризовото брашно и част от млякото, за да получим рядка кашичка.
  • Останалото мляко кипваме с начупения шоколад.
  • Към врящото мляко добавяме на тънка струйка сместа от жълтъци и брашно и варим на котлона до сгъстяване. Щом кипне отстраняваме.
  • Накисваме желатина в 30 мл вода и оставяме да набъбне.
  • След това слагаме бухналия желатин директно в топлия крем (температурата му да е 60 - 70 градуса) и разбъркваме хубаво. Оставяме да се охлади до стайна температура.
  • Приготвяме гъст захарен сироп от 200 - 220 г захар и 60 мл вода (както при десерт "Птиче мляко").
  • Белтъците разбиваме на въздушен сняг и на тънка струйка в тях изливаме горещия захарен сироп. Продължаваме да разбиваме с миксер до охлаждане и получаване на лъскавина.
  • Отделно разбиваме сметаната до устойчив пухкав крем.
  • Изстиналият млечен крем разбиваме с миксер (той трябва да е със стайна температура, не трябва да го изстудяваме прекалено, за да не тръгне процесът по желирането).
  • След това към крема добавяме белтъците и разбъркваме нежно.
  • Добавяме и разбитата сметана, като разбъркваме леко до нейното пълно внедряване в крема.


Сглобяване на тортата:

  • Сглобяваме с помощта на ринг.
  • Поставяме един блат и отгоре с лъжица поставяме купчинки от сместа за кокосовите бонбони.
  • Слагаме нарязани пресни ягоди.
  • Отгоре изсипваме от шоколадовия крем, заглаждаме.
  • Поставяме втори блат, пак топчета от кокосовата смес, ягоди и пак шоколадов крем. Слагаме следващия блат и така до свършване.




  • Последния блат, на този етап, не мажем с нищо. Покриваме тортата с фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилник за 12 часа.
  • След това внимателно отстраняваме тортения ринг и пристъпваме към декорация.


При мен декорацията е със захарен фондан.
Купих едни тънки платки добуш за опаковане на тортата и правих допълнителен крем ганаш за измазване. Технологично ми отне още 12 часа преди да пристъпя към същинската захарна декорация.


Идеята тортата да е кутийка си има предистория. А това, какво може да има в кутийката, развива въображението и предизвиква трепет, любопитно очакване.

Аз, като майка, се досещате какво сложих (вложих) в кутийката.
На първо място здраве (това е в основата),
след това любов в изобилие (признавам, че намазах прекалено дебел слой, любов си трябва към всичко),
разбирателство (внедрих го под формата на галещ сетивата мус, като еуфория, масаж за душата) и
човечност (малкото голямо нещо, което обръща целия вкус и... целия свят).



Докато се сетя да снимам и парченце, тортата беше вече на финал. Едно такова крайно, изостанало и дрипаво ще ви покажа.
Блатовете стоят доста сочни, доволно пили от шоколадовия крем.
Ягодки може би трябваше да сложа повечко - хареса ми свежестта от тях.
Като цяло усещането е за кокосово-шоколадов вкус, без изразен доминант. Нещо като бонбонки рафаело в шоколад (без хрупкавата част).



Коментари