Тази години Рожденият ден на дъщеря ми съвпадна с Цветница. Трябваше да правя две торти и в суматохата пропуснах записките по шоколадовия крем на тази торта. Така, че точните количества може да се окажат не съвсем точни, но въпреки това ще си запиша рецептата, с едно наум.
Основната рецепта за торта Рафаело е от тук. Добавянето на шоколадов крем ми хрумна в последния момент, но определено крайният резултат си струваше. Получих нещо като "укротяване" на аромата и тортата се хареса дори от тези, които принципно не вкусват кокос. Стружките обаче, тези кокосовите, бяха по-едри и издайнически викаха "торта с кокос, торта с кокос".
Идеята за декорацията е по снимка от интернет.
Продукти за блатовете:
- 6 яйца
- 350 г захар
- 350 г кокосови стърготини
- щипка сол
Продукти за кокосовите топчета:
- 200 г бял шоколад
- 300 мл течна сметана
- 50 г кокосови стърготини
- Пресни ягоди 5 - 6 бр. (около 100-150 г)
Продукти за шоколадовия крем (количествата са по спомен и има вероятност да не са съвсем точни):
- 500 мл прясно мляко
- 200 г шоколад (сложих към 120 - 140 г тъмен готварски + 50 - 60 г млечен)
- 3 яйца
- 5 с.л. оризово брашно (или нишесте "Шоколад" за 500 мл мляко)
- 100 мл течна сметана
- 10 г желатин
- 250 г захар
Начин на приготвяне на блатовете:
- Яйцата, захарта и солта разбиваме с миксер, на водна баня (разбиваме с прекъсване, на етапи докато сместа не се загрее до 50-60 (С) градуса. През времето, през което не разбиваме с миксер, разбъркваме сместа).
- Щом достигне нужната температура отстраняваме от водната баня и продължаваме да разбиваме до охлаждане. (Нямах търпение да разбивам до пълно изстиване, а и сместа си стана пухкава и устойчива, така, че спрях разбиването при достигане на състояние хладко).
- Добавяме кокосовите стърготини и разбъркваме нежно с шпатула.
- Във формата, в която ще печем блатовете слагаме хартия, намазваме я с малко олио и поръсваме с брашно.
- (Ползвах форма с диаметър 15 см и от сместа изпекох 4 блата).
- Печем в предварително нагрята до 180 (С) градуса фурна около 10-15 минути,(или докато при лек натиск в средата блатът не потъва).
- Готовите блатове оставяме да изстинат напълно, преди да пристъпим към сглобяване на тортата.
Приготвяне на сместа за кокосовите топчета:
- В метален съд с двойно дъно, поставяме начупения (или настърган) шоколад, заливаме със сметаната и загряваме на слаб котлон.
- Бъркаме непрекъснато и щом шоколадът се разтопи напълно отстраняваме от котлона.
- Добавяме кокосовите стърготини, разбъркваме, оставяме сместа да се охлади и прибираме в хладилник.
Приготвяне на шоколадовия крем:
- Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
- Към жълтъците слагаме 3 с.л. захар, оризовото брашно и част от млякото, за да получим рядка кашичка.
- Останалото мляко кипваме с начупения шоколад.
- Към врящото мляко добавяме на тънка струйка сместа от жълтъци и брашно и варим на котлона до сгъстяване. Щом кипне отстраняваме.
- Накисваме желатина в 30 мл вода и оставяме да набъбне.
- След това слагаме бухналия желатин директно в топлия крем (температурата му да е 60 - 70 градуса) и разбъркваме хубаво. Оставяме да се охлади до стайна температура.
- Приготвяме гъст захарен сироп от 200 - 220 г захар и 60 мл вода (както при десерт "Птиче мляко").
- Белтъците разбиваме на въздушен сняг и на тънка струйка в тях изливаме горещия захарен сироп. Продължаваме да разбиваме с миксер до охлаждане и получаване на лъскавина.
- Отделно разбиваме сметаната до устойчив пухкав крем.
- Изстиналият млечен крем разбиваме с миксер (той трябва да е със стайна температура, не трябва да го изстудяваме прекалено, за да не тръгне процесът по желирането).
- След това към крема добавяме белтъците и разбъркваме нежно.
- Добавяме и разбитата сметана, като разбъркваме леко до нейното пълно внедряване в крема.
Сглобяване на тортата:
- Сглобяваме с помощта на ринг.
- Поставяме един блат и отгоре с лъжица поставяме купчинки от сместа за кокосовите бонбони.
- Слагаме нарязани пресни ягоди.
- Отгоре изсипваме от шоколадовия крем, заглаждаме.
- Поставяме втори блат, пак топчета от кокосовата смес, ягоди и пак шоколадов крем. Слагаме следващия блат и така до свършване.
- Последния блат, на този етап, не мажем с нищо. Покриваме тортата с фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилник за 12 часа.
- След това внимателно отстраняваме тортения ринг и пристъпваме към декорация.
При мен декорацията е със захарен фондан.
Купих едни тънки платки добуш за опаковане на тортата и правих допълнителен крем ганаш за измазване. Технологично ми отне още 12 часа преди да пристъпя към същинската захарна декорация.
Идеята тортата да е кутийка си има предистория. А това, какво може да има в кутийката, развива въображението и предизвиква трепет, любопитно очакване.
Аз, като майка, се досещате какво сложих (вложих) в кутийката.
На първо място здраве (това е в основата),
след това любов в изобилие (признавам, че намазах прекалено дебел слой, любов си трябва към всичко),
разбирателство (внедрих го под формата на галещ сетивата мус, като еуфория, масаж за душата) и
човечност (малкото голямо нещо, което обръща целия вкус и... целия свят).
Докато се сетя да снимам и парченце, тортата беше вече на финал. Едно такова крайно, изостанало и дрипаво ще ви покажа.
Блатовете стоят доста сочни, доволно пили от шоколадовия крем.
Ягодки може би трябваше да сложа повечко - хареса ми свежестта от тях.
Като цяло усещането е за кокосово-шоколадов вкус, без изразен доминант. Нещо като бонбонки рафаело в шоколад (без хрупкавата част).
Коментари
Публикуване на коментар