Когато търсих рецептата за оня боб по сръбски, попаднах на още едно ястие с боб, което си записах за проба и пробвах. Боб с коприва - пролетен вариант на бобена чорбица, почти като онази по манастирски. Рецептата е от Moje Grne, а аз добавих при сервирането чесън, оцет и орехи.
Продукти:
- 300 г боб
- 200 г коприва
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- 4 с.л. олио
- 1 с.л. вегета
- сол, черен пипер
- 2 - 3 скилидки чесън
- 2 - 3 едри ореха
- 4 - 5 с.л. ябълков оцет (или по-слаб на градуси винен)
Начин на приготвяне:
- Накиснете боба от вечерта. На другия ден отцедете водата, налейте нова и сложете на котлона да кипне.
- Оставете да поври около 10 - 15 минути и пак отцедете водата.
- Налейте нова, колкото да покрие боба и сложете на котлона.
- Щом заври намалете котлона на ниска степен, добавете нарязаните лук, морков и олиото.
- Оставете да къкри на слаб котлон, под капак, до омекване на боба (ако се наложи налейте малко вода, но не много, само колкото да са покрити зърната)
- След това добавете почистената и нарязана коприва, вегетата и солта.
- Варете още 15 минути, поръсете със смлян черен пипер и отстранете от котлона.
- Счукайте скилидките чесън и орехите. Сложете ги в чашка или купичка и добавете оцета. Разбъркайте.
- Сервирайте боба с чесновия оцет, като всеки, според вкуса си слага лъжичка или две към бобената чорба.
Може да се консумира както топла, така и студена. Аз лично я предпочитам по втория начин.
Да ви е сладко и все по-пролетно!
Коментари
Публикуване на коментар