Боб с коприва


Когато търсих рецептата за оня боб по сръбски, попаднах на още едно ястие с боб, което си записах за проба и пробвах. Боб с коприва - пролетен вариант на бобена чорбица, почти като онази по манастирски. Рецептата е от Moje Grne, а аз добавих при сервирането чесън, оцет и орехи.




Продукти:

  • 300 г боб
  • 200 г коприва
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 4 с.л. олио
  • 1 с.л. вегета
  • сол, черен пипер
  • 2 - 3 скилидки чесън
  • 2 - 3 едри ореха
  • 4 - 5 с.л. ябълков оцет (или по-слаб на градуси винен)


Начин на приготвяне:

  • Накиснете боба от вечерта. На другия ден отцедете водата, налейте нова и сложете на котлона да кипне.
  • Оставете да поври около 10 - 15 минути и пак отцедете водата.
  • Налейте нова, колкото да покрие боба и сложете на котлона.
  • Щом заври намалете котлона на ниска степен, добавете нарязаните лук, морков и олиото.
  • Оставете да къкри на слаб котлон, под капак, до омекване на боба (ако се наложи налейте малко вода, но не много, само колкото да са покрити зърната)
  • След това добавете почистената и нарязана коприва, вегетата и солта.
  • Варете още 15 минути, поръсете със смлян черен пипер и отстранете от котлона.




  • Счукайте скилидките чесън и орехите. Сложете ги в чашка или купичка и добавете оцета. Разбъркайте.
  • Сервирайте боба с чесновия оцет, като всеки, според вкуса си слага лъжичка или две към бобената чорба.



Може да се консумира както топла, така и студена. Аз лично я предпочитам по втория начин.
Да ви е сладко и все по-пролетно!


Коментари