Щрудели - с мак и с орехи


Там, от където идва рецептата, двата вида щрудели обикновено се приготвят в комплект, вървят заедно като ин и ян и по мои наблюдения маковият се харесва повече на жените, а ореховият на мъжете. Може би за това вървят в комплект.

Рецептата и самото приготвяне, специално за блога, са от зълва ми, за което много й благодаря. Обичам да си имам гости в блога - намазахме с пълно меню от сръбската кухня - жълта супа с кнедли, месо с картофи на фурна и тези фантастични и много любими щрудели. Рецептата за последните е научила от нейна приятелка от Нови сад. И аз там ги опитах за първи път и се влюбих в маковия.




Продукти за тестото:


  • около 700 г брашно (количеството не премерихме съвсем точно)
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая  (35 - 40 г)
  • 1 с.л. захар
  • 1 яйце
  • 100 мл олио
  • ванилия - на прах или течна, около 1 ч.л.
  • настъргана кора от половин лимон
  • за намазване на тестото преди печене - 1 жълтък и 1 с.л. олио
Част от продуктите

Приготвяне на тестото:

  • Затоплете млякото до приятно хладко и сложете в него маята и 1 с.л. захар. 
  • Разбъркайте и изчакайте маята да се разтвори.
  • Добавете около 6 - 7 с.л. брашно (да стане с гъстотата на боза), разбъркайте до гладка смес и изберете топло местенце, където да оставите сместа да бухне.
  • Пресейте 600 г брашно в купа, направете кладенче и сложете яйцето, 60 мл от олиото, ванилията, лимоновата кора и бухналата вече мая.




  • Замесете тесто (трябва да е меко. Ако има нужда сложете малко брашно).




  • Оформете тестото на топка, като го мажете от време на време с останалото олио.
  • След това покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло за 20 - 30 минутки.
  • През това време пригответе плънките.

Продукти за макова плънка:
  • 250 - 300 г маково семе
  • 180 - 200 мл прясно мляко
  • 8 - 10 с.л. захар

Приготвяне на маковата плънка:
  • Смелете маковото семе (чудесна работа върши електрическа мелничка за кафе. Кухненският ми робот не се справи).
  • Кипнете млякото със захарта.
  • Сложете смляното маково семе в купа, залейте го с врящото мляко и разбъркайте. 
  • Оставете плънката да изстине.



Продукти за ореховата плънка:
  • 100 г орехи
  • 8 с.л. конфитюр от кайсии
Приготвяне на ореховата плънка:
  • Ситно смлените орехи разбъркайте с конфитюра.
Приготвяне на щруделите:
  • Разделете тестото на две части (без да го размесвате повторно).
  • Наръсете брашно на плота и разточете едната част на правоъгълна кора (около 5 мм дебела)
  • Намажете кората с макова плънка.



  • Завийте на руло, прищипете и подвийте страничните краища на долу и го сложете в тава, намазана с олио и поръсена с малко брашно (или сложете на дъното  на тавата хартия за печене)
  • По същия начин пригответе и рулото орехова плънка.
  • Сложете го до маковото руло в тавата.



  • Включете фурната на 190 (С) градуса и изчакайте да загрее (през това време рулата се оставят леко да втасат).
  • Намажете рулата с жълтък, разбит с лъжичка олио.
  • С дълъг шиш ги набодете тук-там, чак до дъното (с цел да не се напукат при печенето и да излезе плънката) и ги мятайте във фурната.
  • Трябва им около 35 - 40 минути. По средата на печенето може да намалите фурната на 180 (С) градуса и да ги покриете с фолио.
  • Готовите щрудели оставете да изстинат преди да ги нарежете.

Да ви е сладко!



Коментари