Там, от където идва рецептата, двата вида щрудели обикновено се приготвят в комплект, вървят заедно като ин и ян и по мои наблюдения маковият се харесва повече на жените, а ореховият на мъжете. Може би за това вървят в комплект.
Рецептата и самото приготвяне, специално за блога, са от зълва ми, за което много й благодаря. Обичам да си имам гости в блога - намазахме с пълно меню от сръбската кухня - жълта супа с кнедли, месо с картофи на фурна и тези фантастични и много любими щрудели. Рецептата за последните е научила от нейна приятелка от Нови сад. И аз там ги опитах за първи път и се влюбих в маковия.
Продукти за тестото:
- около 700 г брашно (количеството не премерихме съвсем точно)
- 400 мл прясно мляко
- 1 кубче мая (35 - 40 г)
- 1 с.л. захар
- 1 яйце
- 100 мл олио
- ванилия - на прах или течна, около 1 ч.л.
- настъргана кора от половин лимон
- за намазване на тестото преди печене - 1 жълтък и 1 с.л. олио
Част от продуктите |
Приготвяне на тестото:
- Затоплете млякото до приятно хладко и сложете в него маята и 1 с.л. захар.
- Разбъркайте и изчакайте маята да се разтвори.
- Добавете около 6 - 7 с.л. брашно (да стане с гъстотата на боза), разбъркайте до гладка смес и изберете топло местенце, където да оставите сместа да бухне.
- Пресейте 600 г брашно в купа, направете кладенче и сложете яйцето, 60 мл от олиото, ванилията, лимоновата кора и бухналата вече мая.
- Замесете тесто (трябва да е меко. Ако има нужда сложете малко брашно).
- Оформете тестото на топка, като го мажете от време на време с останалото олио.
- След това покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло за 20 - 30 минутки.
- През това време пригответе плънките.
Продукти за макова плънка:
- 250 - 300 г маково семе
- 180 - 200 мл прясно мляко
- 8 - 10 с.л. захар
Приготвяне на маковата плънка:
- Смелете маковото семе (чудесна работа върши електрическа мелничка за кафе. Кухненският ми робот не се справи).
- Кипнете млякото със захарта.
- Сложете смляното маково семе в купа, залейте го с врящото мляко и разбъркайте.
- Оставете плънката да изстине.
Продукти за ореховата плънка:
- 100 г орехи
- 8 с.л. конфитюр от кайсии
- Ситно смлените орехи разбъркайте с конфитюра.
Приготвяне на щруделите:
- Разделете тестото на две части (без да го размесвате повторно).
- Наръсете брашно на плота и разточете едната част на правоъгълна кора (около 5 мм дебела)
- Намажете кората с макова плънка.
- Завийте на руло, прищипете и подвийте страничните краища на долу и го сложете в тава, намазана с олио и поръсена с малко брашно (или сложете на дъното на тавата хартия за печене)
- По същия начин пригответе и рулото орехова плънка.
- Сложете го до маковото руло в тавата.
- Включете фурната на 190 (С) градуса и изчакайте да загрее (през това време рулата се оставят леко да втасат).
- Намажете рулата с жълтък, разбит с лъжичка олио.
- С дълъг шиш ги набодете тук-там, чак до дъното (с цел да не се напукат при печенето и да излезе плънката) и ги мятайте във фурната.
- Трябва им около 35 - 40 минути. По средата на печенето може да намалите фурната на 180 (С) градуса и да ги покриете с фолио.
- Готовите щрудели оставете да изстинат преди да ги нарежете.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар