Соленки с чедър и гъбен тарт


Соленките с чедър са едни от любимите у дома. Исках да им направя по-нормални снимки преди да ги запиша в блога, но рискувам да ги пропусна изобщо като публикация. За това ги пускам в този вид с идеята да добавя по-свежи снимки, когато му дойде времето (хайде да става по-голям денят, та и те да видят що е то дневна светлина).


Продукти:

  • 200 г сирене чедър (стават и с топеното сирене, тествано е)
  • 35 г масло (твърдо)
  • 2 с.л. (с връх) заквасена сметана
  • щипка сол
  • 2 с.л. ледена вода
  • 130 г брашно
  • едра сол за поръсване, подправки (по желание) - червен пипер, черен пипер, ким




Приготвяне:

  • В купата на кухненски робот сложете настъргания чедър (ако ползвате от топеното сирене, само го накъсайте на парченца), сметаната, маслото (нарязано на парченца), щипка сол.
  • Миксирайте всички съставки с няколко завъртания на ножа (сместа става като на трохи).
  • Добавете след това брашното и ледената вода.
  • Завъртете ножа до образуване на тесто, извадете го от купата, оформете на топка.
  • Завийте тестото във фолио и приберете в хладилника за 1 час.
  • След това разточете тестото директно върху хартия за печене, която предварително сте наръсили с брашно. За по-лесно и чисто разточване сложете отгоре, върху тестото, лист фолио за свежо съхранение.
  • Нарежете тестото на квадрати с размери около 4 х 4 см. Направете дупчици в средата с дървен шиш. Поръсете с едра сол и подправки на вкус.

  • Пренесете соленките заедно с хартията в тавата, в която ще ги печете.


  • Пекат се на 190 -200 (С) градуса до зачервяване на крайчетата.

Бележка: Подготвените соленки трябва да се сложат веднага да се пекат в нагрята фурна. Така, че или прибираме подготвената тава в хладилника, докато чакаме нагряването на фурната или преценяваме в кой момент трябва да включим фурната, за да е стоплена за нашите соленки.

По желание, преди печенето, може да ги наръсите с едра сол и подправки на вкус.

Базова рецепта за Cheez-its


Гъбен тарт

С това тесто може да направите и вкусен солен тарт. Аз го ползвах за гъбен, предложен съвсем скоро от Поли (Casa Perfetta).

За целта, веднага след като омесите тестото го сложете във форма за пай (диаметър 25 - 26 см) и го разстелете с ръка по дъното и стените.
Приберете формата в хладилника за 30- 40 минути и през това време пригответе плънката.



За плънката:

  • 300 г гъби печурки
  • 1 глава кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • 3 яйца
  • 250 г заквасена сметана
  • 100 г настъргано сирене чедър (ползвах топено)
  • 20 г краве масло
  • сол, черен пипер

Приготвяне на плънката:

  • В нагрят тиган сложете маслото, нарязания кромид лук и ситно нарязания чесън. Запържете за кратко и добавете предварително измитите, подсушени и нарязани гъби.
  • Запържете и тях за кратко, като разбърквате. 


Бележка: Харесвам гъбите съвсем леко запържени, за това не ги държа на котлона прекалено дълго. В зависимост от температурата (обикновено ги правя на по-силен котлон), между 1 и 3 минути, колкото да сменят цвета си. За да не пуснат много вода, никога не накисвам гъбите, а ги мия под течаща вода и ги слагам на кухненска хартия. Дадеш ли на гъбката вода, тя пие доста.


  • В отделна купа разбийте яйцата, сметаната, настърганото сирене (ако е от топеното, само накъсано на парченца) и 2 - 3 щипки (или на вкус) смлян черен пипер.
  • Отстранете гъбите от котлона (ако имате повечко гъбен сок в тигана го отцедете, но не го хвърляйте. Може да се сложи като добавка към супа или др.), наръсете ги с малко сол и разбъркайте.
  • Включете фурната на 200 (С) градуса.
  • Щом загрее сложете формата с тестото и печете около 10 - 15 минути или докато придобие съвсем лек загар по края.
  • Сложете гъбите в купата с яйцата и сметаната и разбъркайте.
  • Изсипете тази смес върху запеченото тесто и върнете във фурната за около 30 минутки. 
  • Поръсете със смлян черен пипер или зелени подправки преди сервиране.

Бележка: Ако работя с топено сирене и съм купила 1 опаковка, а тя е 200 г, то разделям 100 г за плънката и 100 г за тестото. В тестото увеличавам маслото на 60 г. и слагам малко повечко сметана. Другите съставки си остават почти същите.
Сместа е по-маслена, в сравнение с тази за соленките, преди да се добави брашното.






Коментари