При въпроси от рода на "мамо, как да си направя... еди какво си?" обикновено давам линк към съответната рецепта в блога, но последващият коментар "сложно ми е" отново вкарва мама в кухнята.
Дааа, когато тепърва започваш да навлизаш в кухнята, трябва да го правиш с малки стъпки, за да не се откажеш на второто готвене. За това мама започна да публикува лесни рецепти, за начинаещи, само дето понякога на тази мама и е трудно да прецени степента на сложност и пак забива детето в някоя неприятна ситуация. Но опита идва с практиката. Така, че днес за задачка имаме да си сготвим мусака.
Продукти (за 6 - 8 порции):
- 1 кг картофи
- 0,500 кг кайма
- 1 глава кромид лук
- 1/2 морков
- 1/2 скилидка чесън
- 1 суха чушка (това е по желание и може да се пропусне)
- 1 ч.л. червен пипер
- 6 с.л. олио
- 1 ч.л. сол (готовата кайма е осолена и го имаме в предвид)
- 1/2 ч.л. вегета (и това може да се пропусне, но увеличаваме солта с 1/4 ч.л.)
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
- 1 равна с.л. суха чубрица
- 1 голям домат (може и от буркан, или смлени домати около 160-180 мл)
За заливката:
- 400 г кисело мляко
- 50 г кашкавал
- 2 - 3 яйца
- 1 равна с.л. брашно
- щипка бакпулвер (щипка с три пръстчета)
- Обелваме картофите, измиваме ги и нарязваме на кубчета (не по-големи от зарче, по-малки може).
- Почистеният лук нарязваме на дребно.
- Почистеният морков нарязваме на кучета или настъргваме на ренде.
- Почистената скилидка чесън нарязваме на много ситно.
- В тиган загряваме олиото и слагаме лука, моркова и чесъна.
- Запържваме до прозрачност на лука.
- След това слагаме каймата, пържим и нея, като разбъркваме и раздробяваме.
- (След като сме сложили каймата може да добавим 1/2 ч.ч. бульон или вода, за по-лесно раздробяване).
- Добавяме нарязаната чушка (ако слагаме).
- Пържим до извиране на течността в тигана.
- Подправяме с черния пипер и чубрицата.
- Ако има място в тигана слагаме и картофите и ги обръщаме два-три пъти заедно с каймата.
- Или слагаме нарязаните картофи в подходяща тавичка, добавяме изпържената кайма, домата нарязан на кубчета (или изливаме наготово смлените от буркан), червения пипер, посоляваме, наръсваме и вегетата. Всичко това разбъркваме.
- Може да наръсим още малко смлян черен пипер.
- Наливаме вода в тавата да покрие картофите.
- Печем във фурна на 230 - 240 (С) градуса до омекване на картофите.
Приготвяме заливка:
- В купа разбиваме яйцата, слагаме киселото мляко, настъргания кашкавал, брашното и бакпулвера. Хубаво разбъркваме.
- Заливаме мусаката и връщаме във фурната до зачервяване на заливката. (Ако водата в мусаката се е изпарила напълно при печенето, превключваме само на горен реотан, за да не я изсушаваме допълнително. Но ако има все още останала вода, може да оставим фурната на горно и долно нагряване).
Заливката може да се направи само от яйца и кисело мляко.
- Сервираме топла, като допълнително може да предложим купичка с кисело мляко.
- Наръсваме порциите с пресен магданоз (без тази на тате :))
Коментари
Публикуване на коментар