Сиропирана торта |
Продукти за блатовете: 6 белтъка 5 жълтъка 150 г брашно 150 г захар щипка сол 1 ч.л. ванилена захар | Продукти за крема: 200 г масло 180 г захар 1 яйце 1 жълтък 130 мл прясно мляко 1 ч.л. ванилена захар 1 с.л. ром или коняк | Продукти за сиропа: 150 г захар 180 мл вода 1 с.л. ром или коняк |
Приготвяне на блатовете:
- В купа разбиваме белтъците с миксер до образуване на хубава белтъчна пяна. Добавяме 50 г захар и продължаваме да разбиваме (пяната става по-плътна), след това на етапи добавяме още 50 г захар и разбиваме до гъст белтъчен сняг.
- На края на разбиването добавяме и ванилената захар.
- В друга купа разбиваме жълтъците с 50 г захар и щипка сол до побеляване.
- Към жълтъците добавяме половината от разбитите белтъци и обединяваме двете смеси с шпатула и леки въртеливи движения.
- Добавяме пресятото брашно и пак с леки въртеливи движения бъркаме до еднородна смес.
- След това слагаме останалите белтъци и отново с нежна ръка ги внедряваме в тестото.
- Фурната трябва да е нагрята до 170 - 180 (С) градуса (като си познавате фурната преценете в кой момент да я включите да нагрява).
- В правоъгълна форма с размери 18 см х 24 см сложете хартия за печене и я намажете съвсем тънко с разтопено масло или олио.
- Изсипете тестото във формата, разстелете го равномерно и печете около 60 минути в загрятата вече фурна (като в първите 40 минути не отваряте фурната).
- Проверете готовността на тестото със суха клечка (боднете я в центъра и ако излиза суха значи няма сурово тесто и блатът е готов).
- Изключете фурната и оставете блата на отворена вратичка още няколко минутки.
- След това извадете формата от фурната и оставете да се охлади на стайна температура.
- Извадете блата от формата и го оставете да изстине напълно.
- Разрежете блата на две, по хоризонтала.
Докато блатът се пече приготвяме сиропа:
- Слагаме водата и захарта на котлона да кипнат.
- Варим до пълното разтопяване на захарта и отстраняваме от котлона.
- Оставяме сиропа да изстине напълно и добавяме рома или коняка.
Приготвяне на крема:
- Разбиваме хубаво 1 яйце, 1 жълтък и 2 с.л. от захарта. Добавяме 30 мл от млякото.
- Кипваме останалото 100 мл мляко със захарта.
- Намаляваме котлона и наведнъж изсипваме яйчната смес в млякото, като не спираме да бъркаме.
- Варим на не много силен огън и след като кипне варим още около 4 - 5 минути (в източника на рецептата е споменато, че яйцето не може да се пресече, поради голямото количество захар, но от страх го отстраних малко по-рано).
- Оставяме яйчния крем да изстине напълно на стайна температура.
- Маслото трябва да е много меко. Хубаво е да го извадите на топличко в момента, който започнете да правите блатовете.
- Разбиваме маслото с миксер го гладък крем.
- На малки порции и без да спираме да разбиваме с миксер, добавяме от изстиналия яйчен крем.
- Накрая слагаме и рома или коняка.
- (Ако кремът се пресече, сложете купата с крема в друга купа с топла вода и разбивайте с миксер на високи обороти, докато кремът се изглади).
Сглобяване на тортата:
- Сложете едната част от блата в поднос или чиния.
- Сиропирайте с половината от сиропа.
- (*** Може да сложите пресни плодове или сладко - аз сложих за аромат около две лъжици малиново желе).
- Отгоре нанесете половината от крема.
- Сложете втората част от блата, сиропирайте, намажете с крем.
- Намажете с крем и стените на тортата и поръсете от всички страни с едро счукани печени орехи (или фъстъци).
Бележки:
Следващия път бих намалила малко количеството захар в захарния сироп.
Кремът изглежда малко, но вкусовият баланс е точно както трябва. Повече крем би направил тортата по-тежка. На мен така ми хареса.
Коментари
Публикуване на коментар