Горе-долу преди година ми спуснаха заявката да направя портокалово сладко-кисело пиле, като това в Panda Express.
Приех го като някаква носталгия по храната зад граница. Или по-скоро по спомените и преживяванията, свързани неизменно и с храната, там отвъд океана.
Имайки предвид, че у нас такъв тип храна се харесва, не знам защо толкова закъснях с опитването на този нов вкус. Може би защото не вярвах, че е кой знае колко по-различно от другото сладко-кисело, което приготвям. Но е различно и сосът ми хареса много повече - един такъв лепкав, сладко-кисел (ясно е), с ухание на портокал (даже доста, защото по рецепта сложих кората от 2 портокала), леко пикантен (от лютата чушка).
Преди да започнете с приготвянето на рецептата ви съветвам да си подготвите всички продукти, защото има вероятност в процеса на самото готвене да пропуснете нещо. Доста съставки са, макар и в малки количества, но всяка си има своята малка роля за комплексния страхотен вкус на финала.
Източник: http://dinnerthendessert.com
Ето и продуктите, сортирани по реда на ползването им в рецептата:
- 1 пиле (около 1,700 кг - 1,900 кг) или 4 парчета пилешко филе
Стъпка 1: Ако имате цяло пиле, извадете месото от гърдите и бутчетата. Отстранете кожата и нарежете месото на хапки.
Стъпка 2: Смесете в купа и разбийте с вилица всички изброени по-долу продукти:
- 1 яйце
- 1 и 1/2 ч.л. сол
- щипка смлян черен пипер
- 1 с.л. олио
Стъпка 3: Смесете в друга купа и разбъркайте следните продукти:
- 1/2 ч.ч. царевично нишесте
- 1/4 ч.ч. брашно
Стъпка 4: Смесете в друга купа и разбийте с вилица всички изброени по-долу продукти:
- 3 с.л. соев сос
- 3 с.л. вода
- 1 ч.л. олио (по възможност сусамово)
- 10 с.л. захар
- 10 с.л. бял (ябълков) оцет
- настърганата кора от 1 портокал (преди това много хубаво го измийте)
В оригиналната рецепта са посочени 2 портокала, но уханието е доста натрапчиво и за това записвам коригираното количество, т.е. кората на 1 портокал.
Стъпка 5: В чаша разбъркайте:
- 1 с.л. царевично нишесте
- 1/4 ч.ч. вода
Стъпка 6: Подгответе следните продукти:
- 1 с.л. пресен джинджифил - настърган
- 1 скилидка чесън - дребно нарязана
- 4 - 5 стръка пресен кромид лук - само зелената част, нарязана
- 1 с.л. лют червен пипер (или стрита суха люта чушка)
- 2 с.л. бяло вино
Технология за приготвяне:
- Сложете нарязаните пилешки хапки (от стъпка 1) в купата с яйцето (от стъпка 2) и разбъркайте.
- В тиган загрейте малко олио (дъното да е покрито изцяло).
- Вадете пилешките хапки от сместа за паниране и ги оваляйте в сместа с нишесте (от стъпка 3).
- Изпържете хапките до зачервяване, като разбърквате от време на време.
- Извадете готовите хапки в отделен съд.
- Изхвърлете мазнината от пърженето, забършете тигана със салфетка и налейте ново олио (около 2 с.л.).
- Сложете да запържите за кратко настъргания джинджифил и чесън.
- След това добавете перата от лука и лютия пипер. Пържете кратко, разбърквайте.
- След секунди добавете бялото вино и сместа с портокаловите кори (от стъпка 4).
- Изчакайте да кипне и добавете разтвореното нишесте (от стъпка 5).
- Дръжте на котлона до сгъстяване на сместа.
- След това сложете панираните пилешки хапки, разбъркайте и отстранете от котлона.
- Насладете им се.
Коментари
Публикуване на коментар