Бобът сготвен по нашенски и този по сръбски се различават най-вече в подправките. Отдавна исках да пробвам боб по сръбска рецепта, но навикът все пускаше я джоджен, я чубрица и го превръщаше пак в нашенски. Сега бях по-съсредоточена.
Продукти (за около 8 - 9 порции):
- 700 г зрял боб
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- 1 суха чушка
- 1 дафинов лист
- 1 с.л. брашно
- 1/2 скилидка чесън
- 1 с.л. червен пипер
- 2 - 3 с.л. лютеница
- 2 - 3 щипки прясно смлян черен пипер
- 1 равна с.л. вегета
- сол (около 3/4 с.л.)
- сурова и (или) пушена наденица около 600 г (или по 2 - 3 парчета на порция)
Начин на приготвяне:
- Накиснете боба за една нощ в студена вода.
- На другия ден изцедете водата, налейте нова и сложете на силен котлон.
- Оставете да поври 10 - 15 минути и след това отцедете водата.
- Налейте отново студена вода и върнете боба на котлона. Щом кипне намалете котлона на минимум.
- Добавете дафиновия лист, половината от лука, нарязан на кубчета, нарязаната чушка и моркова, нарязан или рендосан.
- Оставете на слаб котлон до пълното омекване на бобените зърна.
- В 3 - 4 с.л. олио запържете за кратко останалата половинка от кромидия лук и ситно нарязания чесън.
- Добавете брашното и го запържете около минутка, като бъркате. След това сложете червения пипер, разбъркайте и налейте веднага 1 ч.ч. от водата на боба. Бъркайте до изглаждане на сместа. След това долейте още 1 - 2 ч.ч. от водата на боба. Свалете запръжката от котлона.
- Сварения боб и част от водата от варенето (зависи колко ви е останала, може и цялата да я сложите) изсипете в тавичка. Добавете запръжката, лютеницата, вегетата, солта и черния пипер. Разбъркайте.
- По желание изпечете наденичките на скара или ги оставете сурови и подредете върху боба в тавата.
Запечете боба във фурната. Ако наденицата е сурова, то печете, докато наденицата се зачерви. Ако преди това сте я пекнали на скара, то изчакайте да кипне боба и изключете фурната.
Ако имате и сръбска "кобасица" ще опитате един истински боб по сръбски.
Рецептите, в които поглеждах са от блога Moje Grne: Tavče sa ajvarom, Beli pasulj na drugi način.
И както казват сърбите "Dobar pasulj daleko se čuje". Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар