Енчилада и салса с авокадо и царевица



Това ястие идва от Мексико, но по пътя си беше изгубило част от типичните мексикански съставки и на масата ни се сервира в нашенски, побългарен вариант.



Първо, питките са тип пърленки, а не тортили. Подправката кориандър не я намерих в пресен вариант. Никога не съм я опитвала именно в пресен вариант, а сравнението, което ми дадоха, че мирише на дъжд ме заинтригува доста силно.
Въпреки непълната автентичност ястието толкова ми хареса, че нямаше начин да пропусна презентацията му в блога.

Салсата (или салатата), с която го сервирах засилва усещането за чужда кухня и допълва чудесно вкуса на енчиладите.

Направих първо:


Салса с авокадо и царевица
Източник: The Chunky Chef


Продукти:

  • 1 авокадо
  • 200 г царевица от консерва
  • 1 глава червен кромид лук
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 люта чушка халапеньо (jalapeno) - печена или от туршия (купих от Lidl тези специални люти чушки, в буркан) 
  • 1 ч.л. захар
  • 1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
  • Нарежете на дребно лука и чушката. Сложете ги в малка купа.
  • Добавете отцедената царевица.
  • Обелете авокадото, нарежете го на кубчета и го сложете в купата .
  • Поръсете с лимоновия сок.
  • Сложете захарта и солта. Разбъркайте.
  • Покрийте с фолио и оставете на студено.

По желание добавете нарязан магданоз. (Лично на мен добавката на магданоз не ми хареса и въпреки, че я виждате в моята салса, то не бих я сложила следващия път.)

Енчилади
С пилешко месо и кайма

Базовата рецепта, която следвах е от тук: The Chunky Chef


Препоръчвам да ги опитате, ако още не сте. Хареса ми синхронът между тънка питка, билков сос, пилешко, кайма и лютите акценти. Не знам за кой път ще се повторя, че чедърът прави чудеса. Поне с моите вкусови усещания.

Продукти:
  • Готово хлебно тесто 600 г 
  • 600 г пилешко филе
  • 400 г кайма (ползвах каймата от лидълските кърначета, защото много хи харесвам)
  • 2 - 3 люти чушки (халапеньо от туршия)
  • 1 глава кромид лук
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 100 г топено сирене чедър
  • 150 г сирене чедър с люти чушки (може да го видите на тази снимка)
  • 200 г червен боб от консерва
  • 2 -3 щипки прясно смлян черен пипер
За соса:
  • 2 с.л. брашно
  • 2 с.л. олио
  • 4 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. лют червен пипер (или стрита суха чушка)
  • 1/4 ч.л. риган
  • 1/4 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. зеленчуков или пилешки бульон (или вода)
Първо подгответе питките (ще си спестите следващите стъпки, ако си купите готови питки тортили. А за по-голяма близост с мексиканската енчилада, може да направите тези питки, които са без мая):
  • За целта разделете тестото на топчета, с големина на малка ябълка.
  • Оставете да се отпусне около 10 минути.
  • След това вземете едно топче и го разточете възможно най-тънко, върху леко набрашнен плот.


  • Загрейте тиган, съвсем леко намазан с олио.
  • Сложете питката в тигана и печете първо от едната, после от другата страна.


  • Готовите питки слагайте една върху друга. Завийте с кърпа, докато подготвите останалите неща.


За соса:
  • Запържете в нагрятото олио брашното. След това добавете подправките и накрая сладкия и лютия червен пипер. На тънка струйка налейте 2 ч.ч. бульон или вода. Посолете и варете до пълно изглаждане на соса. Отстранете от котлона.
За плънката:
  • Пилешкото месо нарежете на хапки.
  • Загрейте в тиган малко олио и запържете пилешкото до побеляване.
  • Добавете и каймата от кърначетата.
  • Поръсете с прясно смлян черен пипер и сол.
  • Добавете нарязаните кромид лук, чесън и люти чушки.
  • Пържете до извиране на водата.
  • Сложете топеното сирене и боба от консерва.
  • Намалете котлона и изчакайте сиренето да се разтопи.
  • Разбъркайте и отстранете от котлона.

Оформяне на енчиладите:
  • Вземете една питка и я намажете с 2 с.л. от соса.
  • Отгоре разпределете част от плънката и завийте на руло.
  • Сложете рулото в тава, леко намазана с мазнина.
  • Подгответе и останалите питки по същия начин.
  • Подредените рула намажете отгоре със соса.
  • Настържете или нарежете на парчета сиренето чедър с чушки и разпределете отгоре, върху рулата.
  • Запечете на 250 (С) градуса до разтопяване на сиренето.
  • Сервирайте рулата топли със салса от царевица и арокадо.




Коментари