Това ястие идва от Мексико, но по пътя си беше изгубило част от типичните мексикански съставки и на масата ни се сервира в нашенски, побългарен вариант.
Първо, питките са тип пърленки, а не тортили. Подправката кориандър не я намерих в пресен вариант. Никога не съм я опитвала именно в пресен вариант, а сравнението, което ми дадоха, че мирише на дъжд ме заинтригува доста силно.
Въпреки непълната автентичност ястието толкова ми хареса, че нямаше начин да пропусна презентацията му в блога.
Салсата (или салатата), с която го сервирах засилва усещането за чужда кухня и допълва чудесно вкуса на енчиладите.
Направих първо:
Салса с авокадо и царевица
Източник: The Chunky Chef
Продукти:
- 1 авокадо
- 200 г царевица от консерва
- 1 глава червен кромид лук
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 люта чушка халапеньо (jalapeno) - печена или от туршия (купих от Lidl тези специални люти чушки, в буркан)
- 1 ч.л. захар
- 1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- Нарежете на дребно лука и чушката. Сложете ги в малка купа.
- Добавете отцедената царевица.
- Обелете авокадото, нарежете го на кубчета и го сложете в купата .
- Поръсете с лимоновия сок.
- Сложете захарта и солта. Разбъркайте.
- Покрийте с фолио и оставете на студено.
По желание добавете нарязан магданоз. (Лично на мен добавката на магданоз не ми хареса и въпреки, че я виждате в моята салса, то не бих я сложила следващия път.)
Енчилади
С пилешко месо и кайма
Базовата рецепта, която следвах е от тук: The Chunky Chef
Препоръчвам да ги опитате, ако още не сте. Хареса ми синхронът между тънка питка, билков сос, пилешко, кайма и лютите акценти. Не знам за кой път ще се повторя, че чедърът прави чудеса. Поне с моите вкусови усещания.
Продукти:
- Готово хлебно тесто 600 г
- 600 г пилешко филе
- 400 г кайма (ползвах каймата от лидълските кърначета, защото много хи харесвам)
- 2 - 3 люти чушки (халапеньо от туршия)
- 1 глава кромид лук
- 1 - 2 скилидки чесън
- 100 г топено сирене чедър
- 150 г сирене чедър с люти чушки (може да го видите на тази снимка)
- 200 г червен боб от консерва
- 2 -3 щипки прясно смлян черен пипер
За соса:
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. олио
- 4 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. лют червен пипер (или стрита суха чушка)
- 1/4 ч.л. риган
- 1/4 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. сол
- 2 ч.л. зеленчуков или пилешки бульон (или вода)
Първо подгответе питките (ще си спестите следващите стъпки, ако си купите готови питки тортили. А за по-голяма близост с мексиканската енчилада, може да направите тези питки, които са без мая):
- За целта разделете тестото на топчета, с големина на малка ябълка.
- Оставете да се отпусне около 10 минути.
- След това вземете едно топче и го разточете възможно най-тънко, върху леко набрашнен плот.
- Загрейте тиган, съвсем леко намазан с олио.
- Сложете питката в тигана и печете първо от едната, после от другата страна.
- Готовите питки слагайте една върху друга. Завийте с кърпа, докато подготвите останалите неща.
За соса:
- Запържете в нагрятото олио брашното. След това добавете подправките и накрая сладкия и лютия червен пипер. На тънка струйка налейте 2 ч.ч. бульон или вода. Посолете и варете до пълно изглаждане на соса. Отстранете от котлона.
За плънката:
- Пилешкото месо нарежете на хапки.
- Загрейте в тиган малко олио и запържете пилешкото до побеляване.
- Добавете и каймата от кърначетата.
- Поръсете с прясно смлян черен пипер и сол.
- Добавете нарязаните кромид лук, чесън и люти чушки.
- Пържете до извиране на водата.
- Сложете топеното сирене и боба от консерва.
- Намалете котлона и изчакайте сиренето да се разтопи.
- Разбъркайте и отстранете от котлона.
Оформяне на енчиладите:
- Вземете една питка и я намажете с 2 с.л. от соса.
- Отгоре разпределете част от плънката и завийте на руло.
- Сложете рулото в тава, леко намазана с мазнина.
- Подгответе и останалите питки по същия начин.
- Подредените рула намажете отгоре със соса.
- Настържете или нарежете на парчета сиренето чедър с чушки и разпределете отгоре, върху рулата.
- Запечете на 250 (С) градуса до разтопяване на сиренето.
- Сервирайте рулата топли със салса от царевица и арокадо.
Коментари
Публикуване на коментар