Честита баба Марта, приятели!
Да сте здрави, весели, засмени! Да сте щастливи и влюбени!
Тази година мартеничките, направих от захар. Такива едни пролетни. Дано й харесат на тази баба Марта, та да се усмихне широко и слънцето да блести по-честичко в очите.
Някои от тези захарни плочки сложих на бисквитки. Други на мъфинки, трети на петифурки.
Днешната рецепта ще е за мъфинки.
Продукти:
- 2 ч.ч. брашно (200 - 220 г)
- 10 г бакпулвер
- 1 яйце
- 1 ч.ч. захар (200-220 г)
- 1/3 ч.ч. (около 65 г) настъргано (или намачкано) сирене -слагам обикновено, не много солено, но не и напълно безсолно
- 2/3 ч.ч. кисело мляко (130 г)
- 1/3 ч.ч. олио (80 мл)
- 2 ч.л. ванилена захар
По желание може да довавите:
- 1 ч.л. настъргана портокалова или лимонова кора
- 5 - 6 нарязани на дребно фурми или други сушени плодове
- 3 -4 кубчета локум, също нарязан на по-малки парченца
Начин на приготвяне:
- Пресейте в купа брашното с бакпулвера.
- В друга купа смесете останалите продукти (яйце, захар, олио,кисело мляко, сирене, ванилена захар).
- Добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте.
- Във форми за мъфини поставете хартиени кошнички и сложете от сместа (да е около 1 пръст под ръба).
- Включете фурната на 180 градуса (С) и изпечете до поруменяване (може да проверите готовността на тестото със суха клечка).
- Извадете от фурната и оставете да се охладят малко. След това извадете мъфините от формите за печене.
В моите като добавка има нарязани парченца фурми и локум.
Отгоре намазах с малко маслен крем (може да намажете и с тънък слой конфитюр) и сложих захарните плочки.
Успешен и по-красив да е новият месец март за всички вас!
Коментари
Публикуване на коментар