Сладки мъфини със сирене и локум


Честита баба Марта, приятели!
Да сте здрави, весели, засмени! Да сте щастливи и влюбени!

Разхождайки се сутрин забелязвам, че цветовете в природата  стават все по-наситени и пролетта се усеща във въздуха. Но баба Марта си я познаваме, характерът и е променлив и може да метне снежно покривало, ако се ядоса.

Тази година мартеничките, направих от захар. Такива едни пролетни. Дано й харесат на тази баба Марта, та да се усмихне широко и слънцето да блести по-честичко в очите.












Някои от тези захарни плочки сложих на бисквитки. Други на мъфинки, трети на петифурки.
Днешната рецепта ще е за мъфинки.

Продукти:

  • 2 ч.ч. брашно (200 - 220 г)
  • 10 г бакпулвер
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. захар (200-220 г)
  • 1/3 ч.ч. (около 65 г) настъргано (или намачкано) сирене -слагам обикновено, не много солено, но не и напълно безсолно
  • 2/3 ч.ч. кисело мляко (130 г)
  • 1/3 ч.ч. олио (80 мл)
  • 2 ч.л. ванилена захар

По желание може да довавите:
  • 1 ч.л. настъргана портокалова или лимонова кора
  • 5 - 6 нарязани на дребно фурми или други сушени плодове
  • 3 -4 кубчета локум, също нарязан на по-малки парченца
Основната рецепта е от сайта на Веселия готвач, с малки промени.

Начин на приготвяне:

  • Пресейте в купа брашното с бакпулвера.
  • В друга купа смесете останалите продукти (яйце, захар, олио,кисело мляко, сирене, ванилена захар).
  • Добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте.
  • Във форми за мъфини поставете хартиени кошнички и сложете от сместа (да е около 1 пръст под ръба).
  • Включете фурната на 180 градуса (С) и изпечете до поруменяване (може да проверите готовността на тестото със суха клечка).
  • Извадете от фурната и оставете да се охладят малко. След това извадете мъфините от формите за печене.


В моите като добавка има нарязани парченца фурми и локум.

Отгоре намазах с малко маслен крем (може да намажете и с тънък слой конфитюр) и сложих захарните плочки.


Успешен и по-красив да е новият месец март за всички вас!

Коментари