Шоколадова торта с крем от кестени



Тази година не търсих дълго рецепта, като друга година.
Избрах си една, която случайно изскочи със снимка във фейсбук и ми оставаше само да си набавя продуктите. Бях сигурна, че ще е вкусна и така си и беше.



Тортата е от блога на Ирма: Sentiments in the kitchen ..., но при мен в друга премяна.


Декорацията исках да е простичка, но тематична. За това направих три различни по големина топки от смес за скалички (смлени бисквити, орехи, масло и какао).
Облякох топките в захарно тесто, цапнах тук-там с четка, топната в сребърна боя.
Откъсах клонки от лавандулата и ги сложих вместо клонки от елхичка.


Грешка направих, че залях с разтопен шоколад (само шоколад). Рязането на парчетата си беше истинско приключение.


Блатовете на вкус са почти като тези, които вече си имат местенце в блога, но технологията е малко по-различна и за това си записвам и тази рецепта.

Продукти за блатовете:

  • 6 яйца (ако са по-дребни може и 7)
  • 200 г меко масло
  • 150 г пудра захар
  • 200 г тъмен шоколад (или кувертюр)
  • 1 ½ ч.ч. брашно (около 180 г)
  • 100 г кристална захар 


Приготвяне на блатовете:

  • Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
  • Разтопяваме шоколада на водна баня.
  • В купа разбиваме маслото с пудрата захар до пухкав крем.
  • Постепенно добавяме жълтъците един по един, като след всеки разбиваме.
  • След това добавяме и разтопения шоколад.
  • Отделно разбиваме белтъците на сняг с кристалната захар.
  • Полученият белтъчен сняг слагаме на малки порции в шоколадовото тесто. 
  • Добавяме на порции и пресятото брашно.
  • Печем блата наведнъж в намаслена и напудрена с брашно тортена форма (с диаметър 26 см.) на 180° за 20 минути. После намаляваме градусите на 150° и печем още 30 минути.
  • Охлаждаме за малко във формата, след което освобождаваме от нея и поставяме на телена скара до пълното му изстиване.

Кремът приготвих с готово пюре от кестени (подсладено), което купих от Lidl.

Продукти за крема:

  • 400 г пюре от кестени (подсладено)
  • 400 г течна сметана (животинска с висок процент масленост)
  • 3 - 4 с.л. пудра захар
  • ванилия

Приготвяне на крема:
Добре изстудената сметана разбиваме с пудрата захар на крем. Смесваме сметаната и пюрето от кестени. Ароматизираме с ванилия. (Ако сметаната не се разбие до устойчив крем може да сложите от онези сухи сметани, фикс за сметана или крем Оле)
Сладкото от касис беше домашно.


Подреждането на тортата е по обичайния начин - блат, намазваме с малко сладко, крем и т.н.

Коментари