С пожелание за много сладки моменти през Новата 2016 година!
Съдбата да ви среща само с благи хора, щастливите моменти да карат мед да капе от душата ви и успехите да са лепкави - след всеки един да идва друг, и друг, и друг. Бъдете здрави! По-малко критикувайте, повече обичайте! Отворете сърцата си към доброто и сложете железен катинар на скрина с обидите. Учете всеки ден, усъвършенствайте се духовно!
Първата публикация в новата 2016 избрах да е именно блага, сиропирана и лепкава.
Рецептата е от блога "Ухае на...", където е обяснена много подробно с пълен набор от снимков материал. Благодаря ти, Петя! Такава вкусна баклава отдавна не бях яла.
Продукти за корите:
1 чаша = 160 мл вода (мерих с чаша, която побира 160 мл вода, налята един пръст под ръба)
- 3 яйца
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша олио
- 1 с. л. оцет
- 1/2 ч. л. сол
- 10 г бакпулвер
- 5 - 6 чаши брашно (тестото при мен пое 5 и 1/4 чаши)
около 150 г натурално царевично нишесте (може едното пакетче да е с аромат на ванилия)- за разточване на корите
Продукти за сиропа:
- 4 чаши захар
- 5 чаши вода
- сокът от 1/4 лимон
- 2 ванилии на прах
За плънка:
- 300 г едро счукани орехи
За заливане на баклавата преди печене:
- 300 г разтопено масло
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на сиропа:
- Сложете захарта и водата на котлона да кипне и варете около 15 минути. Степента на котлона трябва да е умерена, към слаба, за да не ври много бурно.
- Минута преди да го отстраните сложете лимоновия сок, а на края и ванилията.
- Оставете да изстине напълно.
2. Приготвяне на корите:
- Сложете в купа яйцата, млякото и олиото. Разбийте сместа.
- Добавете солта и оцета.
- Сложете 3 чаши брашно, плюс бакпулвера и разбъркайте до пълно поемане на брашното.
- След това добавете още 2 чаши брашно. Вижте как е на пипане тестото и ако е нужно сложете още малко. Трябва да получите меко, незалепващо по пръстите тесто, което може да се точи.
- Разделете го на три равни части.
- Всяка част разделете на 8 или 10 еднакви топчета (т.е. да получите 24 или 30 общ брой топчета).
- Покрийте ги с фолио за свежо съхранение и оставете така за 10 минути.
- След това наръсете обилно с нишесте плота, на който ще разточвате.
- Разточете 8 (10) от топчетата на плоски питки с диаметър около 15 - 18 см. Наръсете ги обилно с нишесте и ги сложете една върху друга. Това е първата купчинка от питки, която след това ще разточим на кора.
- По същия начин разточете и останалите топчета и ги подредете на още две купчинки.
- Не забравяйте да ръсите нишесте, както при разточването, така и след това, при групирането на купчинките.
- Сега вземете една от купчинките и разточете всички кори, както са една върху друга, на по-голяма кора (33 - 36 см).
- Сложете кората в тавата, в която ще печете баклавата.
- Отгоре наръсете с половината от счуканите орехи.
- Втората купчинка кори разточете по същия начин на по-голяма кора. Сложете я в тавата, върху първата кора.
- Наръсете отгоре с другата половина от орехите.
- Разточете и третата купчинка от малки кори на една по-голяма.
- Сложете я най-отгоре в тавата.
- Нарежете баклавата на парченца.
- Разтопете маслото и с него залейте корите в тавата.
- Сложете да печете в предварително нагрята до 160 (С) градуса фурна. Времето за печене е около час или докато баклавата не получи апетитна зачервена коричка.
- Извадете от фурната и оставете да се охлади.
- Залейте хладката баклава с напълно изстиналия сироп и оставете за една нощ на студено.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар