Много лесен, с малко продукти и уникален вкус.
Продукти:
- 250 г брашно + 4 с.л.
- 125 г масло (или 65 г мас + 60 г масло)
- 7 с.л. студена вода
- 1/2 ч.л. сол
- 200 г кафява захар
- 200 мл течна сметана
Начин на приготвяне:
- Разтворете солта във водата.
- Брашното пресейте в купа.
- Маслото нарежете на малки парченца, сложете го при брашното и претрийте на ръка до получаване на трохи.
- Добавете солената вода и омесете тесто.
- Намажете с масло форма за пай (или тавичка с диаметър 26 см).
- Сложете тестото и с ръка го разстелете по дъното и стените на формата.
- Сложете фолио и приберете формата с тестото в хладилник за около час (или във фризер за около 10 - 15 минути).
- Загрейте фурната до 200 (С) градуса.
- Извадете формата от хладилника и набодете тестото с вилица (по-нагъсто).
- Отгоре поръсете 4 с.л. брашно.
- След това поръсете със 100 г кафява захар.
- Залейте внимателно със сметаната.
- Отгоре сложете останалите 100 г захар (по желание може да наръсите и с канела).
- Сложете да печете пая в предварително нагрята фурна (времето е около 30 - 35 минути, на долна скара).
- Оставете малко да се охлади и извадете от формата. Поръсете с пудра захар.
Захарта и сметаната образуват тънък слой крем, с леко карамелена нотка.
В комбинация с хрупкавата основа се получава нещо неустоимо вкусно.
Видях и приготвих този пай по рецепта от povarenok. ru.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар