Захарен пай


Много лесен, с малко продукти и уникален вкус.





Продукти:

  • 250 г брашно + 4 с.л.
  • 125 г масло (или 65 г мас + 60 г масло)
  • 7 с.л. студена вода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 200 г кафява захар
  • 200 мл течна сметана
Начин на приготвяне:

  • Разтворете солта във водата.
  • Брашното пресейте в купа.
  • Маслото нарежете на малки парченца, сложете го при брашното и претрийте на ръка до получаване на трохи.


  • Добавете солената вода и омесете тесто.
  • Намажете с масло форма за пай (или тавичка с диаметър 26 см).
  • Сложете тестото и с ръка го разстелете по дъното и стените на формата.


  • Сложете фолио и приберете формата с тестото в хладилник за около час (или във фризер за около 10 - 15 минути).
  • Загрейте фурната до 200 (С) градуса.
  • Извадете формата от хладилника и набодете тестото с вилица (по-нагъсто). 
  • Отгоре поръсете 4 с.л. брашно.
  • След това поръсете със 100 г кафява захар.

  • Залейте внимателно със сметаната.
  • Отгоре сложете останалите 100 г захар (по желание може да наръсите и с канела).

  • Сложете да печете пая в предварително нагрята фурна (времето е около 30 - 35 минути, на долна скара).


  • Оставете малко да се охлади и извадете от формата. Поръсете с пудра захар.



Захарта и сметаната образуват тънък слой крем, с леко карамелена нотка.
В комбинация с хрупкавата основа се получава нещо неустоимо вкусно.
Видях и приготвих този пай по рецепта от povarenok. ru.


Да ви е сладко!

Коментари