Lepinja или плоското хлебче, което е на опашка за плескавица



Прочетох някъде, че това е питката на балканския бургер. Когато видях рецептата все едно отново усетих вкуса на топлата питка и сгушената в нея сочна плескавица. Някъде в сръбско за първи път открих колко ги обичам (с каймак и лук за гарнитура).

Моята lepinja е на опашка за нещо на скара, но не знам кога ще й дойде ред.
В крайна сметка ги сервирах топлички с колбас, топено сирене чедър, масло, шарена сол и кашкавал.

Тестото за питките е постно, много лесно и много приятно за работа.

Продукти:

  • 400 мл хладка вода
  • 25 - 30 г прясна мая
  • 3/4 с.л. захар
  • 1 равна с.л. сол
  • 3 - 4 с.л. олио
  • брашно за меко тесто (не премерих, но на око около 600 г)

Начин на приготвяне:

  • Сложете хладката вода, захарта и маята в купа. Изчакайте маята да се разтвори и разбъркайте.
  • Добавете една чаша брашно, разбъркайте и оставете за 10 минути.
  • Добавяйте на малки порции брашно до получаване на меко тесто. Сложете и солта.
  • Месете около 5 минути, оформете на топка.
  • Сложете тестото в купа и го намажете с олиото. Покрийте купата с кърпа и оставете да отлежи 10 - 15 минути.




  • Размесете повторно тестото, оформете го на продълговато хлебче.
  • Късайте парчета от тестото, оформете ги на топчета и ги сложете на голямо разстояние едно от друго в тава (на дъното на тавата сложете хартия за печене и поръсете с брашно).
  • Оставете така подготвените топчета да отлежат 10 минути (през това време останалото тесто просто приберете в купата).
  • След като времето изтече, намачкайте топчетата с пръсти, да станат плоски питки.
  • Оставете ги да почиват още 10 минути, а през това време включете фурната на 250 - 300 (С) градуса. (Сега е и времето от останалото тесто да оформите още една порция топчета (при мен се получиха две тави със съответно 4 и 5 бр. питки)).
  • Сложете да печете в нагрята фурна, тези намачканите. Готови са за около 10 минути. (В момента, в който сложите първата тава във фурната, намачкайте питките във втората тава - докато едните се пекат, другите си взимат последната 10-минутна почивка)



  • Готовите питки извадете от фурната и покрийте с кърпа за 5 - 10 минути.
  • С риск да стана досадна ще ви посъветвам да ги сервирате с нещо месно, пекнато на дървени въглища.



И така става, но не е същото ;)



То на топлата питка и само масло и шарена сол й отиват. Но... една плескавица... няма да навреди.
Всъщност сервирайте ги според вкуса си.


Коментари