Бонбони (или пестил) с мед и орехи



И замириса на Коледа...
Обожавам съчетанието мед и орехи. В интерес на истината не го свързвам само с Коледа, но сега нали тя е на прага. А и домът ни вече е украсен.

Оригиналната рецепта е с името "пестил", но тъй като оформих сместа на малки топчета, вкъщи си подвиквахме "подай един бонбон".

Продукти:

  • 300 г орехи
  • 1/2 ч.ч. галета
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. мед
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. сусам
  • 1/2 ч.л. смляно индийско орехче



Начин на приготвяне:

  • Орехите се счукват на едро, заедно с галетата и индийското орехче.
  • Захарта, водата и медът се сваряват до гъст сироп (когато е готов, мехурчетата са много и сместа се надига нагоре - вижда се на горната снимка. Може да проверите и гъстотата му като капнете капка от сиропа на студена повърхност - трябва да стои като релефна пъпчица, не да се разлива като вода)
  • Смесват се сиропът и ореховите ядки. 
  • Сместа се слага в тавичка, заглажда се и се поръсва със сусаменото семе. Оставя се да изстине напълно.
  • След това с лъжица се загребва от сместа, овалва се хубаво в още сусамено семе и се оформя на топче.



  • Подреждате ги в чиния, ако ще са за бърза консумация. Иначе препоръчвам да ги сложите в отделни капсулки (но не хартиени) или в кутия, на дъното на която сте сложили хартия за печене (на обикновена хартия или салфетка има опасност да залепнат, така че изберете нещо промазано, фолио или др.).



Тествахме трайността им до два дни.
Отлично си пасват с панирано бяло или топено сирене (няма грешка - ако обичате съчетанието сладко и солено опитайте).


Или гарнирайте с тях някой сладкиш от рода на чийзкейковете (ето..., виждам, че такава рецепта нямам в блога, ще трябва да оправя пропуска).


Да ви е сладко и все по-коледно!

Коментари