Питки Лимончета



За никулденската рибка ;)


Или пък за днешния ден, за Света Варвара. Но само за тези, които не спазват постите.

Много ми станаха симпатични и много ми се видяха подходящи за никулденската трапеза. Въпреки, че все рибната тема търся за този празник, сега ми грабнаха окото тези питки лимончета. И за това бързам да ги споделя с вас преди Никулден. Някой може да реши да "подкисели" трапезата с тях.
Идеята видях на сайта poveronak.ru. Рецептата също е от там.

Продукти:

  • 450 - 500 г брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 7 г суха мая (или 20 г прясна)
  • 1 ч.л. сол
  • 50 г захар
  • 1 яйце
  • 50 г масло
  • 4 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. куркума

Начин на приготвяне:

  • Затоплете млякото до приятно хладко и сложете в него маята. Изчакайте да се разтвори и разбъркайте.
  • Разбийте яйцето, захарта, разтопеното (но не топло) масло и лимоновия сок. Добавете и млякото с маята.
  • В купа сложете 450 г брашно, заедно със солта.
  • Направете кладенче и изсипете вътре течната смес с яйцето и млякото.
  • Замесете умерено твърдо тесто. (Ако лепне добавете още малко брашно).
  • Разделете тестото на две питки, като едната да е почти двойно по-голяма от другата.
  • Към по-голямата питка добавете куркумата и месете по-продължително, за да се оцвети равномерно тестото.





  • От жълтото тесто направете 25 малки топчета (колкото орех), плюс 5 по-големи топчета (колкото пинг-понг).
  • Бялото тесто разделете на 25 малки топчета.
  • Вземете едно бяло топче и го разточете на елипса.
  • Вземете едно жълто топче и с ръка го оформете на пуричка.




  • Сложете жълтата пуричка върху бялото тесто и загърнете, като хубаво прищипвате краищата.
  • Направете пет такива жълти пурички, обвити в бяло тесто.
  • Подредете ги като на долната снимка и оформете на лимонче.
  • От всичките 25 малки жълти и бели топчета трябва да получите общо 5 питки лимончета.




  • Вземете едно от големите жълти топчета и го разточете на кора, достатъчно голяма, да обгърне цялата питка.
  • Сложете я върху подготвената питка и подпъхнете краищата отдолу. Придайте форма на лимон.




  • Подредете питките в тава, застлана с хартия за печене.
  • Оставете ги на топло да втасат (около 30 минути). (С дървен шиш може да им направите дупчици, като имитирате истинската кора на лимона)




  • Изпечете питките в предварително нагрята до 180 (С) градуса фурна. (Проверете готовността им с дървен шиш).




  • Извадете ги от фурната и оставете да се охладят.
  • При сервиране ги разрежете на две, в противен случай ефектът може да остане скрит и незабелязан.

Съветвам ви да направите питките малки, с големината на истински лимон. При едно предишно правене заложих на по-голяма форма и шарката се деформира при втасването и печенето.

По-голяма питка, с деформирана шарка
Сега се коригирах и получих много по-симпатични питки.


Вкусът им е много приятен, като козуначета са. По-малко сладки от истински козунак, но все пак има сладко усещане на небцето.

А сега да засегна и темата с рибката, като ви подсетя за някои рецепти, които може да са ви полезни за наближаващия празник:

Солена торта с пушена риба
Ципура на фурна със сос ладолемоно
Хлебче рибка с рибка
Предястие с риба
Скумрия на фурна с хрупкава хлебна коричка
Ципура с лимони и сметанов сос с кестени


Идеята за оформянето на питките може да се ползва и с рецепта за постно тесто.

Да ви е сладко!


Коментари