За никулденската рибка ;)
Или пък за днешния ден, за Света Варвара. Но само за тези, които не спазват постите.
Много ми станаха симпатични и много ми се видяха подходящи за никулденската трапеза. Въпреки, че все рибната тема търся за този празник, сега ми грабнаха окото тези питки лимончета. И за това бързам да ги споделя с вас преди Никулден. Някой може да реши да "подкисели" трапезата с тях.
Идеята видях на сайта poveronak.ru. Рецептата също е от там.
Продукти:
- 450 - 500 г брашно
- 150 мл прясно мляко
- 7 г суха мая (или 20 г прясна)
- 1 ч.л. сол
- 50 г захар
- 1 яйце
- 50 г масло
- 4 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. куркума
Начин на приготвяне:
- Затоплете млякото до приятно хладко и сложете в него маята. Изчакайте да се разтвори и разбъркайте.
- Разбийте яйцето, захарта, разтопеното (но не топло) масло и лимоновия сок. Добавете и млякото с маята.
- В купа сложете 450 г брашно, заедно със солта.
- Направете кладенче и изсипете вътре течната смес с яйцето и млякото.
- Замесете умерено твърдо тесто. (Ако лепне добавете още малко брашно).
- Разделете тестото на две питки, като едната да е почти двойно по-голяма от другата.
- Към по-голямата питка добавете куркумата и месете по-продължително, за да се оцвети равномерно тестото.
- От жълтото тесто направете 25 малки топчета (колкото орех), плюс 5 по-големи топчета (колкото пинг-понг).
- Бялото тесто разделете на 25 малки топчета.
- Вземете едно бяло топче и го разточете на елипса.
- Вземете едно жълто топче и с ръка го оформете на пуричка.
- Сложете жълтата пуричка върху бялото тесто и загърнете, като хубаво прищипвате краищата.
- Направете пет такива жълти пурички, обвити в бяло тесто.
- Подредете ги като на долната снимка и оформете на лимонче.
- От всичките 25 малки жълти и бели топчета трябва да получите общо 5 питки лимончета.
- Вземете едно от големите жълти топчета и го разточете на кора, достатъчно голяма, да обгърне цялата питка.
- Сложете я върху подготвената питка и подпъхнете краищата отдолу. Придайте форма на лимон.
- Подредете питките в тава, застлана с хартия за печене.
- Оставете ги на топло да втасат (около 30 минути). (С дървен шиш може да им направите дупчици, като имитирате истинската кора на лимона)
- Изпечете питките в предварително нагрята до 180 (С) градуса фурна. (Проверете готовността им с дървен шиш).
- Извадете ги от фурната и оставете да се охладят.
- При сервиране ги разрежете на две, в противен случай ефектът може да остане скрит и незабелязан.
Съветвам ви да направите питките малки, с големината на истински лимон. При едно предишно правене заложих на по-голяма форма и шарката се деформира при втасването и печенето.
По-голяма питка, с деформирана шарка |
Вкусът им е много приятен, като козуначета са. По-малко сладки от истински козунак, но все пак има сладко усещане на небцето.
А сега да засегна и темата с рибката, като ви подсетя за някои рецепти, които може да са ви полезни за наближаващия празник:
|
|
| ||||||
|
|
|
Идеята за оформянето на питките може да се ползва и с рецепта за постно тесто.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар