Клинка


С други думи - любима, зимна, проста чорбичка, често пренебрегвана, но не и забравена. Стои далеч от празнични менюта, но изпъква в цялата си прелест именно след тежки празнични трапези.

С това име си я знам от край време и така си я записвам - клинка.


Продукти:
  • 1 л зелев сок
  • 500 мл вода
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 2 - 3 сухи чушки (по желание люти)
  • 4 - 5 средни по големина картофи
  • 1 стрък праз лук
  • 1 - 2 с.л. олио
Приготвяне:

  • Сложете 500 мл от зелевия сок и 500 мл вода в тенджера на котлона да кипне.
  • Обелете и измийте картофите. Почистете и измийте ориза. Махнете горните листа на лука, измийте и нарежете на ситно.
  • Сложете в тенджерата нарязаните картофи, ориза и нарязания праз лук. 
  • Измийте чушката, накъсайте на парчета и я сложете и нея в тенджерата.
  • Варете до готовност на картофите и ориза (ако зелевия сок е много солен го разредете с още малко вода, защото иначе трудно ще се сварят).
  • Към края на варенето добавете останалите 500 мл зелев сок, тънка струйка олио и оставете да поври още малко. (Количеството добавен сок е според солеността му - може да сложите повече или по-малко, така, че крайния резултат да е добър на сол, според вкуса ви).
  • Подправете със смлян черен пипер и стрита люта чушка.
  • Сервирайте топла или студена.



Когато бях малка това не спадаше към любимите ми, но с годините нещата се промениха. Сега всяка лъжица е подправена с някакъв спомен и ми е толкова вкусна.
Нямаше как да не отделя една публикация за тази рецепта, която е от кулинарния репертоар на мама.
Приятно следпразнично разтоварване и подготовка за следващия тур празнични трапези :).

Коментари