С други думи - любима, зимна, проста чорбичка, често пренебрегвана, но не и забравена. Стои далеч от празнични менюта, но изпъква в цялата си прелест именно след тежки празнични трапези.
С това име си я знам от край време и така си я записвам - клинка.
Продукти:
- 1 л зелев сок
- 500 мл вода
- 1/2 ч.ч. ориз
- 2 - 3 сухи чушки (по желание люти)
- 4 - 5 средни по големина картофи
- 1 стрък праз лук
- 1 - 2 с.л. олио
Приготвяне:
- Сложете 500 мл от зелевия сок и 500 мл вода в тенджера на котлона да кипне.
- Обелете и измийте картофите. Почистете и измийте ориза. Махнете горните листа на лука, измийте и нарежете на ситно.
- Сложете в тенджерата нарязаните картофи, ориза и нарязания праз лук.
- Измийте чушката, накъсайте на парчета и я сложете и нея в тенджерата.
- Варете до готовност на картофите и ориза (ако зелевия сок е много солен го разредете с още малко вода, защото иначе трудно ще се сварят).
- Към края на варенето добавете останалите 500 мл зелев сок, тънка струйка олио и оставете да поври още малко. (Количеството добавен сок е според солеността му - може да сложите повече или по-малко, така, че крайния резултат да е добър на сол, според вкуса ви).
- Подправете със смлян черен пипер и стрита люта чушка.
- Сервирайте топла или студена.
Когато бях малка това не спадаше към любимите ми, но с годините нещата се промениха. Сега всяка лъжица е подправена с някакъв спомен и ми е толкова вкусна.
Нямаше как да не отделя една публикация за тази рецепта, която е от кулинарния репертоар на мама.
Приятно следпразнично разтоварване и подготовка за следващия тур празнични трапези :).
Коментари
Публикуване на коментар