Весела Коледа, приятели!
Да сте здрави и много щастливи!
Днешната публикация избрах да е медена, сладка и весела.
Рецептата за меденото тесто е от Cooks and Bakes.
Продукти:
- 300 г захар
- 200 г мед
- 200 мл олио
- 10 г бакпулвер
- 2 яйца
- 650 г бяло брашно
- подправки - 1 ч.л. микс за коледни сладки
Начин на приготвяне:
- В тенджера и на слаб котлон загрейте меда и захарта.
- Бъркайте до разтопяване на захарта (работете на слаб котлон, за да не се карамелизира меда и да загори).
- Добавете бакпулвера, разбъркайте. Сместа бухва силно и в този момент отстранете от котлона.
- Оставете сместа да се охлади (не е нужно да става напълно студена, но при пипане с ръка не трябва да пари).
- Добавете яйцата едно след друго и бъркайте до пълното им поемане.
- След това сложете и олиото.
- Следва брашното и подправките. Омесете до меко тесто.
- Разточете тестото на кора, дебела около 4 - 5 мм и изрежете формички (или късайте малки парченца и оформете на топчета).
- Загрейте фурната до 180 (С) градуса.
- В тава, застлана с хартия за печене подредете сладките на разстояние една от друга.
- Изпечете ги до леко порозовяване на краищата.
Може да ги слепите две по две с мармалад или да ги украсите със захарно тесто.
Коледни играчки от елхата ми служеха за мостра.
Комплект с арменски сладки, меденки с айсинг и меденки със захарно тесто:
И още медени комплектчета:
Да ви е сладка Коледата! Да ви е топло на душите от любов!
Коментари
Публикуване на коментар