Това е нещо ново за мен. Но пък се обикнахме от първа хапка, все едно сме се познавали цял живот.
Признавам си, че бях набелязала рецептата за Бъдни вечер, но любопитството ме накара да я направя ден-два след като я открих. От блога Moje Grne е. Често надниквам там и си откривам интересни и вкусни неща. Като тези чушки, на които още усещам вкуса им.
Продукти:
- 8 бр. сухи чушки (пиперки)
- 200 г обелени тиквени семки (сурови)
- 200 г праз лук
- 1 морков
- 1 ч.л. червен пипер
- сол, черен пипер
- олио
Бях купила 100 г тиквени семки и за да не пека само 4 чушки, напълних и едни с ориз, постни.
Начин на приготвяне:
- Залейте сухите чушки с вряла вода и оставете да поомекнат.
- Нарежете на ситно лука и настържете моркова (ползвах си за помощник кухненския робот и накълцах и лука, и моркова)
- В тиган загрейте малко олио (около 4 - 5 с.л.) и сложете да пържите заедно лука и моркова.
- Посолете и наръсете със смлян черен пипер.
- Щом поомекнат добавете смляното тиквено семе (при мен е на едро).
- Сложете червения пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.
- Напълнете чушките с тази смес и ги подредете в тавичка.
- Поръсете отгоре с малко олио и сложете да печете във фурната на 200 (С) градуса.
За чушките с ориз технологията е същата:
Запържваме лука и моркова. След това добавяме изчистения и измит ориз. Запържваме и него.
Посоляваме и наръсваме червен пипер. Различното от горната рецепта е, че доливаме вода. Сложих вода в съотношение 1:2,2 (т.е. на една чаша ориз, 2 ч.ч. вода + още 1/4 от чашата). Оставете на тих котлон, под капак, оризът да се свари (разбърквайте само в краен случай). Подправете със смлян черен пипер. Напълнете чушките и запечете като при горната рецепта (при мен всъщност заедно).
Сервирайте топли или студени. Удоволствието е... във вашата чинийка.
Коментари
Публикуване на коментар